Hlavní obsah
Umění a zábava

Finále AZ-kvízu: Mareš rozdrtil Bendiga, ten nevěděl nic a svou nevědomostí rozesmál i moderátora

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Velké finále ČT art kvízu je za námi. Kdo čekal vyrovnaný boj a děj plný zvratů, bude nejspíš zklamaný. Zatímco Bendig tápal, Mareš si pohodlně dokráčel až k bankomatu této populární soutěže.

Článek

Divácky velmi populární verze AZ- kvízu má za sebou finále. ČT art kvíz, tedy artová podoba, této více než 20 let vysílající se soutěže, znala již týden své finalisty. Prvním finalistou se stal oblíbený moderátor, producent a zpěvák Leoš Mareš, který po vcelku vyrovnaném boji porazil dalšího zpěváka a účastníka Superstar Bena Cristovaa.

O druhém finalistovi rozhodl minulý týden vědomostní boj bratří Bendigů. Toto semifinále bylo skutečnou podívanou, neb oba bratři si byli skutečně rovni, když nevěděli prakticky nic. Po nekonečném tipování správných odpovědí se nakonec do finálové dvojice probojoval držitel Českého lva, Marsell Bendig.

Do velkého finále pak nastoupili oba soutěžící v dobrém rozmaru. Leoš Mareš nejprve vtipkoval o tom, že Marsell vypadá jako věrná kopie svého bratra Jana, jen po drobné plastické operaci. I Marsell sršel úsměvem. Vzápětí však na otázku, jakého soupeře si přál, vyhrkl, že si vůbec nepřál být ve finále této soutěže, natož pak stát proti Leoši Marešeovi, a to proto, že na něj působí dosti inteligentně.

Prvním odpovídajícím byl Mareš, který za svou správnou odpověď sklidil od Bendiga drobný aplaus, když správně určil místo, kde se nachází světoznámá opera La Scala. Co následovalo poté, si moderátor Aleš Zbořil, který odmoderoval více než 2300 dílů této vědomostní soutěže, bude nejspíše dlouho pamatovat. Leoš Mareš podal konzistentní výkon, a i přes pár malých zaškobrtnutí předvedl, že má dobrý přehled o otázkách z uměleckých sfér, a to nejen z českého prostředí, ale i z toho světového.

To se bohužel nedá tvrdit o Marsellu Bendigovi. Tomu, jak se zdá, opět vůbec nesedly otázky. Nepodařilo se mu totiž zodpovědět byť jen jedinou. Zato ale, jak je mu vlastní, perlil. Když Mareš nevěděl správnou odpověď na otázku, jak se jmenuje jedna z nejslavnějších písní české kapely Bert & Friends z jejich prvního alba, Zbořil nabídl možnost odpovědět právě Bendigovi, který se tomu pouze výmluvně zasmál. Zbořil se mu tedy nakonec ještě omluvil, že se ho vůbec ptal.

Nejblíže první správné odpovědi byl Marsell Bendig na písmenu X. Pod tímto písmenem se totiž skrývala otázka na jméno princezny z populárního televizního seriálu Arabela. Bendig, který prohlašoval, že správnou odpověď zná, ji ze sebe, i přes nápovědy Aleše Zbořila, nakonec nevydoloval a umožnil tak získat pole Marešovi. Ten, když správně odpověděl, že je to Xénie, Marsell jen suše prohodil, že si myslel, že je to Xena.

Závěrem Bendigova nepříliš vydařeného vystoupení, jsme se dozvěděli, že slavná spisovatelka Agatha Christie trpěla demencí, což rozesmálo i samotného moderátora. I když se to nestává přespříliš často, pyramida byla víceméně jednobarevná, a to díky tomu, že výherce Mareš propojil její tři strany za pomoci deseti políček. Oproti tomu Marsell Bendig na hracím poli zanechal jedinou stopu, a to jedno černé políčko za špatnou odpověď.

Leoš Mareš se tak bez velkého úsilí dostal až k pověstnému bankomatu. Tam se mu podařilo vyhrát rovných 1600 Kč. I když mu štěstí příliš nepřálo, ukázal se, jak je mu vlastní, a přislíbil penězi přispět na dobročinné účely, a to konkrétně na Dům pro Julii.

To, zda bude mít tato verze AZ-kvízu ještě pokračování, ukáže až čas a popularita mezi diváky. Je to sice příjemné zpestření, avšak Česká televize by měla lépe vybírat soutěžící.

Zpracováno na základě:

a na základě sledování ČT art kvízu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz