Hlavní obsah
Cestování

Fotky od této české památky vypadají, jako když se nacházíte v Itálii. Přitom stačí zajet do Dubí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: SchiDD / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Kostel v Dubí připomíná Itálii

Itálie je jednou z nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších zemí světa. Na jejím území se nachází množství jedinečných architektonických skvostů, které lákají turisty z celého světa. Ale za fotkami jako z Itálie stačí zajet do Ústeckého kraje.

Článek

V okrese Teplice se v malém městečku Dubí nachází naprostý unikát, který nikde jinde u nás nenajdete. Jde o novogotický kostel Neposkvrněného početí Panny Marie, který byl navržen italským architektem Pietrem Bigagliem. Byl postaven v benátském stylu po vzoru kostela Madonna dell´Orto v Benátkách. Hlavní chrámová loď ve stylu baziliky a vysoká hranolová věž přiléhající ke kostelu jsou právě tím, co nám na kostele tak moc připomene kraje nádherné Itálie. Celý objekt je obklopen zelení, a tak fotografie z tohoto místa budou skutečně vypadat, jako když se nacházíte na Apeninském poloostrově.

Přestože svým vzhledem kostel evokuje doby dávno minulé, postaven byl na přelomu 19. a 20. století z financí, které se vybraly během veřejné sbírky. Přestože je stavba považována za typický příklad italské gotiky, jsou v ní patrné i exotické prvky. Italský vzhled podtrhuje i to, že veškerý materiál na stavbu kostela byl do Dubí přivážen právě z Itálie.

Foto: SchiDD / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Kostel v Dubí

V Itálii najdeme podobné stavby na mnoha místech, jsou větší a honosnější, přesto má kostel Neposkvrněného početí Panny Marie jedno nej. Je to totiž nejseverněji položený kostel benátského typu. Tato architektura nebyla ve zdejších krajích oblíbená a ani žádaná, přesto zde na počátku 20. století našla své místo. Věž u kostela je stále plně funkční zvonicí.

Podobný kostel tomu v Dubí najdeme například i v italském Orvietu. Tam je chrám větší a výraznější, na druhou stranu ale postrádá věž. Nebo v italské Sieně, kde najdeme obdobný kostel s vysokou netypickými pruhy zdobenou věží. Velkou podobnost mezi kostely nejde přehlédnout.

Foto: Livioandronico2013 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Duomo v italském Orvietu

Dubí je architektonickou zvláštností Česka, kde máme vlastní kousek naší severské Itálie. Vše vypadá perfektně, stačí ale udělat pár kroků od kostela a veškerá iluze o italské krása zmizí v dáli. Prakticky pár desítek metrů od kostela se totiž nachází několikapatrové obytné domy, které v historických částech italských měst rozhodně nenajdeme. Domy na protější straně silnice, jejich stav a vzhled obce rovněž nepřipomínají nic z italské krásy.

Dubí je sice lázeňské město a jeho sláva je spojená s výrobou skla a porcelánu, kostel se však nachází na úplném okraji mimo upravené centru. V porevolučních letech město získalo i negativní nálepku spojenou s vysokou koncentrací prostitutek v oblasti silnice E55. V době dálnic už byste tu lehké dívky hledaly jen těžko, i tak ale negativní konotace zůstává.

Přestože můžete v Dubí pořídit snímky jako z Itálie a každý váš známý vám tuto malou lež uvěří, nic víc fotogenického tady nehledejte. Krásné fotky s nádechem české historie ale můžete pořídit v nedalekém okresním městě Teplice.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz