Hlavní obsah
Umění a zábava

Gabriela Soukalová: V biatlonu byla jedničkou, dnes si hraje na zpěvačku v písni s nesmyslným textem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Nosek / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Gabriela Soukalová v roce 2021

Jen málokdo nikdy neslyšel jméno Gabriely Soukalové a o jejích sportovních úspěších před několika lety. Pro biatlon se stala legendou, která inspirovala další generace sportovců, a na její odkaz tak tento sport ještě dlouho nezapomene.

Článek

Gabriela Soukalová se narodila v roce 1989 a fanoušci zimních sportů ji mohli na Světovém poháru v biatlonu vidět poprvé v roce 2009. Díky své píli a úsilí se vypracovala až na nejlepší biatlonistku světa, která vyhrávala jeden závod za druhým. Vyhrála 23 závodů a celkem 54krát se umístila na stupních vítězů. Navždy tak zůstane legendou tohoto sportu.

Její kariéra však byla v pozdějších letech provázena kontroverzemi ohledně jejího manželství s Petrem Koukalem a následnému bouřlivému rozvodu. I to přispělo k předčasnému konci kariéry naší nejlepší biatlonistky. V roce 2017 přestala kvůli přetrvávajícím problémům závodit a o dva roky později oznámila konec kariéry. Česko tehdy přišlo o jednu z nejlepších sportovkyň, jaká ho kdy reprezentovala.

Gabriela Soukalová se však chtěla letos k biatlonu vrátit a od loňského roku poctivě trénovala. Jenže na první pohled banální zranění při venčení psa jí to znemožnilo. Velký comeback se tak nekonal, přestože kvůli němu byl natočen film Pravda se pořád vyplatí, který měl letos v březnu premiéru. A součástí filmu byla i titulní píseň Teď budu mluvit já, ke které byl natočen dokonce i videoklip.

Píseň má být duetem se Štefanem Margitou, jenže ten tam má minimální úlohu a zpívá jen vokály. I tak je to ale to nejlepší, co může píseň nabídnout. Jinak se totiž skladba potýká se základními nedostatky. V první řadě není Gabriela Soukalová zpěvačka, takže je to na jejím hlasovém projevu znát. Existují i jiné formy, kterými mohla propagovat svůj film. Zpěv nebyl úplně to pravé.

Je toho ale víc. Videoklip využívá vesměs kýčovitých scenérií a témat. To rozhodně není vhodná podoba pro písňovou osobní zpověď. Text napsal Michal Kindl, ale Gabriela Soukalová jej upravovila tak, aby odpovídal tomu, co se pokouší posluchačům sdělit. Jenže tím vzniklo něco, co na spoustě míst nedává významový ani mluvnický smysl.

V refrénu písně zpívá Gabriela Soukalová o tom, že klidně na kolenou bude stát, i kdyby musela spadnout. To už je samo o sobě nesmysl, ale dá se to považovat za básnické přirovnání. To se ale rozhodně nedá říci o jednotlivých slokách písně, které jsou významově prázdné a gramaticky špatné.

Pokud tohle měla být osobní zpověď, tak se to rozhodně nepovedlo. Posluchač si z vyznění písně neodnese vůbec nic. A pěvecký zážitek to také rozhodně není. Zpívání byla pro Gabrielu Soukalovou v každém případě velká chyba.

To ale nemění nic na tom, že se bývalá biatlonistka chtěla vrátit do povědomí českých diváků a fanoušků biatlonu. A to se jí rozhodně daří. Jen není tak úplně jasné, jestli v tom dobrém slova smyslu.

Zpracováno na základě:

a na základě názoru z poslechu písně Gabriely Soukalové „Teď budu mluvit já“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz