Hlavní obsah
Sport

Je to ještě vůbec o tenise? Medveděv za hodinu hry získal více než 30 milionů. A to zápas prohrál

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Carine06 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Daniil Medveděv

V Saudské Arábii se právě odehrává jedinečný exhibiční turnaj, na kterém se sešlo šest tenisových legend. Jenže jde navíc o nepředstavitelné peníze, které nás vybízejí k otázce. Jde ještě vůbec o samotný tenis?

Článek

Naprostým unikátem v tenisové historii se stal exhibiční turnaj, který se koná od 16. do 19. října letošního roku ve městě Rijád v Saudské Arábii. Už podle názvu lze totiž soudit, že nejde o nic obvyklého. Six King Slam je turnajem, na kterém se sejde šest velkých hvězd tenisu posledních let. Kromě aktuálně nejlepších hráčů jako je Alcaraz, Medveděv, Sinner nebo Rune, se v exhibičním souboji ukáží i legendy ze všech největší. Novak Djokovič a Rafael Nadal.

Myšlenka je to jistě zajímavá a reklamní video, které k turnaji vzniklo, je doslova bechberoucí. Objevuje se v něm všech šest nekorunovaných králů současného tenisu. Carlos Alcaraz v něm vystupuje jako neporazitelný stroj, který dokáže porazit i umělou inteligenci, Jannik Sinner jako udatný římský voják. Holger Rune svádí z rozbouřené oblohy blesky do své rakety jako neohrožený Viking. Daniil Medveděv dostál svému jménu a v upoutávce ukázal zběsilou jízdu na velkém medvědovi. Rafael Nadal pak předvedl, že dokáže vstát i z prachu a popela a zhmotnil se ze zbytků rozsypané suti. Na závěr pak videu vévodil Djokovič jako pán šelem s nadpřirozenými schopnostmi.

Celou akci ale provázejí značné kontroverze týkající se zejména peněz. Už samotná upoutávka na turnaj musela stát nepředstavitelné peníze, mezi kritiky ale rezonuje zejména výše odměny, kterou za účast hráči obdrží. Každý účastník totiž získává nárok na vyplacení částky v přepočtu vyšší než 34 milionů korun. Daniil Medveděv si tak zahrál pouze jeden zápas se světovkou jedničkou Jannikem Sinnerem, který trval pouhých 69 minut a skončil drtivou porážkou Medveděva ve dvou setech 0:2. Medveděv si tak z tohoto turnaje odnesl oněch 34 milionů korun za pouhou hodinu hry.

Motivace k výhře je ale velká. Jelikož se jedná o exhibici, výsledky se nezapočítávají do žebříčku ATP, avšak výherce získá astronomickou výhru ve výši 138 milionů korun. A to už je číslo, které nás nutí k otázce. Je to ještě stále o tenisu, nebo jde jen o peníze? V tomto utkání totiž o nic nejde. Je to jen o exhibici, která se snaží platícím divákům ukázat krásu tenisu v podobě hry těch největších mistrů ve svém oboru. Právě proto je výše odměny za účast a výše výhry tak šokující.

V mužském tenise jsou výhry za turnaje, zejména pak za grandslamy terčem kritiky již dlouho. V ženském tenise jsou sice výhry daleko nižší, i tak si ale česká tenistka Barbora Krejčíková odnesla za letošní výhru ve Wimbledonu neuvěřitelných 2,7 milionu liber, což je přepočtu přibližně 81 milionů korun.

Tenis je sport, který by tenisté měli hrát zejména proto, že je to baví. Protože je ale příprava na tenisové turnaje velmi intenzivní, měl by je takový sport i uživit. Výhry, kterých se jim ale dostává, jsou za hranicí sportovní etiky. A turnaj Six King Slam to jen potvrzuje.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastního názoru

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz