Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ježíškova vnoučata, záslužný projekt Českého rozhlasu, který pomáhá rozsvítit Vánoce seniorům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Někteří z nás si jen těžko umí představit, že jednou budou staří, ocitnou se bez prostředků a skončí v domově důchodců či v domově pro seniory. Jenže je to realita mnoha tisíců českých seniorů. Ježíškova vnoučata jim plní přání.

Článek

Princip Ježíškových vnoučat je jednoduchý. Přihlášené domovy důchodců a obdobná zařízení mohou své klienty nechat vyslovit svá přání, která jsou bohužel vzhledem k jejich finanční situaci či možnostem pro ně nedostupná. Tato přání pak Český rozhlas během listopadu umístí na svých webových stránkách. Zapojit se může každý a může některému ze seniorů splnit jeho vytoužené přání. Kdo nemůže splnit konkrétní přání, může přispět finančními prostředky, ze kterých se pak nesplněná přání nakoupí a potěší nejednoho seniora.

Za zrodem tohoto projektu stojí Olga Štrejbarová, která jej vymyslela v roce 2016, kdy se poprvé sbírka pro seniory uskutečnila. Od roku 2017 pak Štrejbarová spolupracovala s Českým rozhlasem, pod jehož Nadační fond projekt od roku 2020 spadá. Ročně se do něj zapojuje mnoho dárců, kterými jsou jak jedinci, tak i společnosti. Za dobu svého fungování splnil projekt už více jak 100 tisíc přání a udělal radost těm nejpotřebnějším. A letos je možné se do akce zapojit znovu.

Z letošní listiny přání seniorů se již více jak polovina splnila, na druhé polovině se pracuje. Pouze jedno procento všech přání teprve čeká na to, až se najde někdo, kdo by s jeho splněním pomohl. Je úžasné, že někdo v této uspěchané době vymyslí a zorganizuje takovýto projekt, který dělá radost. My si totiž možná dnes neumíme představit, jaké to bude, až budeme staří, ale čeká to každého z nás. Také se jednou můžeme ocitnout bez prostředků a v domově pro seniory. A splnění takového přání nám může do našeho závěru života přinést mnoho radosti.

Vánoce jsou svátky, kdy se rozdává láska, radost a porozumění. Dnešní doba z nich ale udělala hektický a uspěchaný svátek plný stresu. Zkusme se vrátit na začátek a trochu zpomalit. Vánoční svátky budou takové, jaké si je uděláme. To, že něco nestihneme koupit, nebo že nestihneme napéct tolik cukroví, kolik jsme si představovali, je přece úplně jedno. Nejdůležitější je, že se všichni v dobré náladě sejdeme u stromečku a uděláme jeden druhému radost. A k té radosti nejsou potřeba žádné dárky, stačí jen mít lásku v srdci.

A třeba taky trochu myslet na druhé. Lidem přijde možná zvláštní obdarovávat někoho, koho neznají. Ale právě ti, které můžeme skrze Ježíškova vnoučata obdarovat, jsou většinou ti, kteří všechny blízké ztratili, nebo jsou moc daleko, aby mohli se svými rodiči či prarodiči trávit Vánoce. A právě takové lidi my můžeme alespoň na chvíli udělat šťastnými. Na chvíli zahnat jejich chmury ze života mezi zdmi. Být skutečným Ježíškovým vnoučetem.

Projektů, na kterých se můžeme podílet, je celá řada. Některé z nich, jako právě Ježíškova vnoučata, se zaměřují na seniory. Máme ale i další, které plní přání dětem v dětských domovech, tedy těm, kteří mnohdy přišli o to nejcennější, o rodinu. I zvířátka na nás o Vánocích spoléhají. Psí a jiné útulky touto dobou víc než jindy praskají ve švech a domácí mazlíčci čekají na to, zda si je někdo na Vánoce třeba nevezme domů.

Obdarujme své okolí a udělejme radost. Vidět radost obdarovaného je pocit, který nám už nikdo nevezme a možná i nás učiní trochu šťastnějšími.

Zpracováno na základě vlastní zkušenosti s projektem Ježíškova vnoučata.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz