Hlavní obsah
Lidé a společnost

Karol Duchoň: Gott ho obdivoval a tvrdil o něm, že má větší talent než on sám. Pak ale přišla smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Xmetov / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

busta památníku Karola Duchoně

Jedna z největších hvězd slovenské hudby Karol Duchoň měl našlápnuto k velké kariéře. Mohl se stát největším zpěvákem naší i slovenské historie. Svůj talent ale promrhal a svou rodinu uvrhl do nezáviděníhodné situace.

Článek

Karol Duchoň se narodil v roce 1950 ve slovenské Galantě. Vzhledem k tomu, že jeho otec byl ředitel na strojařském učilišti, bylo mu předurčeno, že půjde v jeho stopách. Začal studovat strojní průmyslovou školu v obci Partyzánské, ale nebyl tam šťastný. Táhlo ho to totiž k hudbě. Jenže nevěděl, jak to má říci svým rodičům.

Využil tak jejich nepřítomnosti, když byli na dovolené v Jugoslávii, a odjel do zahraničí s orchestrem Jaroslava Mikuly, kde vystupoval jako zpěvák. Bylo mu tehdy teprve osmnáct let. O tom, co chce v životě dělat měl ale jasno, přestože mu to rodiče neschvalovali.

Po návratu zpíval nejprve s kapelou, později se svou bývalou spolužačkou a slovenskou zpěvačkou Evou Mázikovou. Slovensko pomalu začalo přicházet na to, jaký hudební poklad dřímá v jeho hrdle. Mezi jmény jeho obdivovatelů se vyskytl i jeden z největších zpěváků té doby, kterého milovalo celé Československo a znám byl i za našimi hranicemi. Řeč je o Karlu Gottovi. Ten jednou prohlásil, že Karol Duchoň má více talentu než on sám. Z úst legendy to pro Duchoně byla slova největšího uznání.

I sám Duchoň se domníval, že se svým hlasem může dosáhnout toho, co Karel Gott, a možná i víc. Kvalitou svého hlasu se totiž mohl řadit mezi největší zahraniční hvězdy té doby. Získal si po světě takový věhlas, že kromě zemí bývalého východního bloku vystupoval například i ve Francii, na Kubě nebo v Japonsku. Vyzpíval si přezdívku slovenský Tom Jones.

V polovině 70. let vznikly jeho největší hity, které nazpíval se skupinou Prognóza. V té době byl na vrcholu slávy. Jenže zůstat na výsluní mu nebylo přáno. Žil svůj život jako bohém, miloval ženy, hazardní hry i alkohol. Takový život se ale brzy projevil na jeho zdraví a i na jeho kariéře. Několikrát byl spatřen při pití alkoholu i během svých vystoupení. Alkohol konzumoval mezi jednotlivými výstupy.

Přestože byl podruhé ženatý a z prvního manželství měl malou dceru, závislost na hraní karet ho dohnala na mizinu a následně se zadlužil. Nemohl najít ani schopného manažera, který by mu s jeho návratem pomohl. Přestalo o něm být slyšet a jeho sláva začala pomalu upadat. A i to byl další impuls k tomu, že začal ještě víc propadat alkoholu.

Když se podruhé oženil, jeho zdravotní stav se začal zhoršovat natolik, že ve svých 35 letech nenadále zemřel na cirhózu jater jen pouhých 9 měsíců po svatbě. Zůstaly po něm jen dluhy, které musela rodina splácet.

Karol Duchoň byl obrovský hudební talent, který mohl dosáhnout takových úspěchů, o kterých se českým a slovenským zpěvákům jen snilo. Měl ale své démony, se kterými se ani nesnažil bojovat. Doslova jim totiž podlehl.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz