Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kde se ve stáří budete mít dobře? Nejlepší je střední Amerika, důstojně dožít se dá ale i v Evropě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Thu Trang / Creative Commons / pexels.com

Život ve Španělsku

Stále častěji jsou slyšet názory, že v Česku je moc draho a důchodci tu nemohou důstojně prožít své zbývající roky. A stále častěji to vede k úvahám, kam se na stáří přestěhovat a kde se i s českým důchodem mít dobře.

Článek

Země, které jsou pro české důchodce tím nejlepším řešením, najdeme zejména ve Střední Americe. Jako nejlepší země pro důstojné stáří se dlouhodobě označuje Panama. Životní náklady jsou tu mnohem nižší než u nás, důchodci tu navíc mají velké slevy skoro na všechno, co k životu potřebují. Nejde totiž jen o slevu na dopravu nebo na kulturu, staří lidé zde mají slevu například i na potraviny.

Za Panamou se drží Mexiko, kde si Češi mohou žít doslova jako králové. Najdeme tu velmi levné nájmy, nemovitosti tu koupíme taktéž mnohem levněji. I další náklady jsou tu tak nízké, že si český důchodce určitě stěžovat nebude.

Přestože je ale tato země z hlediska nákladů pro české důchodce takto přívětivá, je tu jeden aspekt, kvůli kterému se sem důchodci příliš neženou. Mexiko je totiž poměrně nebezpečnou zemí s vysokou kriminalitou. Mexická Tijuana je dle statistik Numbeo dokonce devatenáctým nejnebezpečnějším městem celého amerického kontinentu.

Důchodci ale raději volí variantu, která je nenutí vycestovat za pohodlným životem ve stáří tak daleko. I Evropa jim totiž může nabídnout místa, kde se budou mít lépe než v Česku a přitom budou moci častěji navštěvovat své děti a vnoučata a ony je. Nejlepším evropským místem k důstojnému seniorskému životu se tak stalo Španělsko. I zde totiž zaplatí za nájem či nemovitost méně než v Česku, navíc se nemusíte spoléhat na automobil, protože tento jihoevropský stát má skvělé autobusové či vlakové spojení po celé zemi. V létě si tu užijete sluníčka a pláží s čistým mořem, v zimě nemusíte prakticky topit, protože zima je tu daleko mírnější než v Česku.

Podobně je na tom i Portugalsko. Je to sice mnohem menší stát než Španělsko, má však tu výhodu, že z žádné vnitrozemské oblasti to není daleko k moři či k oceánu, takže senioři mohou prakticky neustále cestovat za krásnými plážemi a odpočinkem při šumění moře. Obě země jsou navíc plné historických a kulturních památek, které určitě stojí za to vidět.

V Evropě existují ale i levnější státy než je Španělsko a Portugalsko. Jenže všechno není jen o cenách. Jsou to většinou země, kde není dostatečná lékařská péče, autobusy a vlaky se také většinou nikam nedostanete a celkově v té zemi nemá senior moc příležitosti, aby se zabavil. Je řeč o většině zemí na Balkánském poloostrově.

Důchodci si tak mohou vybrat, kde chtějí prožít klidný a spokojený závěr svého života, pokud jim ten v Česku nevyhovuje, nebo jim přijde příliš nákladný. Nejprve je ale určitě třeba zvážit všechna pro a proti a vybrat si zemi, kde budou skutečně spokojeně žít a nebude jim nic chybět.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz