Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kdo je vlastně ta proklínaná Emma Smetana? Umí plynně několik jazyků a má dvojí občanství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Nosek / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Emma Smetana se uplatní všude. Vyzkoušela si roli moderátorky, reportérky, novinářky, herečky i zpěvačky. Hovoří plynně francouzsky, anglicky i německy. Na sociálních sítích má desetitisíce fanoušků.

Článek

Emma Smetana se narodila jako Emma Smetanová v roce 1988 v Praze. V hlavním městě České republiky však vyrůstala pouze do svých dvou let. Pak se se svojí matkou přestěhovala do Paříže za otcem Jiřím Smetanovou. Její matka byla při sametové revoluci jednou z vůdčích osobností studentstva, později také vysokoškolská pedagožka a diplomatka. Tetou Emmy Smetana je politička Kateřina Bursíková Jacques.

Až do svých šesti let žila Emma s rodinou v Paříži, pak se přestěhovali do Štrasburku. Emma má tak dvojí občanství. Úředně je v Česku stále Emma Smetanová, ve Francii však může používat i nepřechýlenou variantu Emma Smetana. Po návratu z Francie vystudovala francouzské lyceum, při dalších studiích se ale opět vrátila do Francie. Nejprve studovala v Dijonu, posléze pak politické vědy v Paříži, kde získala magisterský titul. Druhý takový titul pak obdržela i v Berlíně v oboru politologie a mezinárodních vztahů. V Česku žije oficiálně od roku 2011.

Emma je velkým talentem na jazyky. Kromě toho, že hovoří plynně francouzsky, anglicky i německy, domluví se i španělsky a hebrejsky. Žije s partnerem Jordanem Hajem, který pochází z Izraele, kde se narodil palestinsko-českým rodičům. Mají spolu dvě děti.

Emma se ve své profesní kariéře věnovala moderování zpráv na televizní stanici Nova, byla i reportérkou. Kvůli dlouhodobým konfliktům s kolegy a nadřízenými však jejich vzájemná spolupráce skončila. Emma Smetana tehdy podala na Novu žalobu kvůli neobjektivnímu zpravodajství a zasahování do její novinářské práce. V roce 2018 však Nejvyšší soud její stížnosti zamítl. Následně byla moderátorkou rozhovorů na DVTV.

Nějaký čas působila jako asistentka mediálního týmu ODS v době vlády Mirka Topolánka, následně pod hlavičkou ČSSD byla politickou stážistkou v Evropském parlamentu v Bruselu. V současné době se věnuje herectví. Vidět jsme ji mohli například ve velmi kontroverzně přijatém seriálu Eliška a Damián.

Kromě hraní našla Smetana vášeň i k hudbě. V roce 2016 si splnila sen a vydala debutové album. Zpívá často i se svým životním partnerem Jordanem Hajem. Největším hitem její kariéry se ale stal duet se slavným slovenským zpěvákem Richardem Müllerem, který nazpívala v roce 2023 jako ústřední píseň seriálu Eliška a Damián. Videoklip k písni má na Youtube několik milionů shlédnutí.

Emma Smetana a Jordan Haj mají spoustu sledujících na svých sociálních sítích, do popředí bulvárního zpravodajství se ale dostávají spíše svými skandály. Je Emma Smetana skutečně multitalentovanou umělkyní nebo je vše kolem ní jen komerční produkt? Tento pár rozdělil Česko na dva tábory. Jeden tábor je miluje a má je za skvělé umělce, druhý tábor je ale nemůže vystát a považuje je za uměle vytvořené hvězdy bez talentu. Jak je to ve skutečnosti ale musí posoudit každý z nás.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz