Hlavní obsah
Sport

Kvůli tragické smrti hokejisty se změnila pravidla ledního hokeje. Čajka patřil k nejlepším obráncům

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tima Miroshnichenko / Creative Commons / Pexels.com

S blížícím se mistrovstvím světa vzpomínáme na ikonické hráče, kteří navždy změnili hokej.

Článek

Již za několik málo hodin vypukne další velkolepá hokejová událost. V pořadí již 87. mistrovství světa v hokeji budou hostit dvě česká města, jimiž jsou Praha a Ostrava. Tento téměř každoroční napínavý boj o medaile přitáhne nejen do sportovních hal, ale i k televizním obrazovkám miliony diváků. I my budeme, jako každý rok, fandit naší hokejové reprezentaci, aby se ve svém boji o medaile dostala co možná nejdále.

V posledních dnech však v souvislosti s letošním hokejovým šampionátem internet nejvíce čeří zprávy o tom, kde sehnat předražené lístky z druhé ruky, ba dokonce propukají vášnivé debaty o ceně čepovaného piva na jednotlivých utkáních, tedy zdali je cena 110 Kč za půllitr piva cenou přiměřenou, či nikoli.

Mnohem důležitější však je si vzpomenout na důležité hráče, kteří změnili hokej. Jedním takovým hráčem byl i Luděk Čajka. Tento mladý a velice talentovaný hokejista patřil mezi nejlepší obránce své doby. S hokejem začínal jako většina sportovců již v mladistvém věku. Právě v té době se u něj začal projevovat nebývalý talent. V juniorce oblékal dres za hokejové družstvo Zlín, tedy v té době ještě pojmenované TJ Gottwaldov. Odtud se dále probojoval do prvoligového družstva, za které odehrál většinu své profesionální kariéry. A právě za jeho excelentní výkony v týmu se na něj vzpomíná mezi fanoušky dodnes.

O tom, že Čajkovy výkony byly na naší ligu nadprůměrné svědčí i fakt, že si ho všimli i v zámoří. A když se bavíme o zámoří, nemyslíme tím nic jiného než nejslavnější hokejovou ligu světa NHL. Právě tam si ho vybral věhlasný tým New York Rangers. Luděk Čajka byl tak draftován na 115. místě a měl možnost po roce 1989 vycestovat za oceán a hrát hokej mezi nejlepší hokejovou elitou. Bohužel osud tomu nepřál. Běželo 32. kolo ligového ročníku sezony 1988/89. Když se blížil konec utkání mezi týmy SKŽ Košice a SK Zlín a do závěrečného hvizdu píšťalky zbývalo jen něco málo přes 2 minuty, tak Čajka v zápalu boje o puk zajel bruslí v plné rychlosti do rýhy, což ho rozhodilo do takové míry, že následoval zcela nekontrolovaný pád. Luděk Čajka narazil hlavou do mantinelu a zůstal na ledě nehybně ležet. Začal boj o holý život.

Foto: MessiVlcek / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Lékaři z obou týmů okamžitě přispěchali Čajkovi na pomoc. Ten ležel se zapadlým jazykem v bezvědomí. Náraz to byl tak silný, že mu přivodil frakturu prvního obratle, jeho druhý obratel byl zcela rozdrcený, a navíc došlo k porušení míchy. Následovala hospitalizace do nemocnice v Košicích, kde Luděk Čajka sváděl boj o přežití celých 40 dní. Bohužel marně. A tak nás ve svých 26 letech navěky opustil. Za sebou tak kromě nádherných hokejových úspěchů, mezi které musíme zcela jistě zařadit i cenný kov, bronzovou medaili, kterou se svým týmem vybojoval na mistrovství světa v roce 1987 ve Vídni, zanechal ještě svou manželku a malou dceru.

Tato tragédie nezměnila jen životy jeho nejbližších, ale i důležitá pravidla o zakázaném uvolnění v samotném ledním hokeji tak, aby se hra pro hráče stala bezpečnější.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz