Hlavní obsah
Názory a úvahy

Lipavský jako novodobý symbol zrady aneb Jak žák přerostl své učitele

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Instagram Jana Lipavského (@jan_lipavsky)

Jan Lipavský

Problémy mezi vládnoucími stranami, odchod Pirátů z vlády, Lipavského sbohem vlastní straně i ukřivdění politici. To vše hýbe Českem už několik dnů. Jak se to ale vlastně s Lipavským má? Zradil, nebo jen využil jedinečné příležitosti?

Článek

Odvolání Ivana Bartoše z postu ministra pro místní rozvoj i z postu místopředsedy vlády pro digitalizaci, ke kterému došlo 30. září, vyvolalo obsáhlé debaty nejen mezi ostatními členy vlády a poslanci Poslanecké sněmovny, ale i mezi širokou veřejností. Reakce na sebe totiž dlouho nenechala čekat.

Piráti brali odvolání Bartoše jako zradu ze strany Petra Fialy a ostatních vládnoucích politických stran. Přeci jen měli uzavřenou koaliční smlouvu, a tak se případná Bartošova kritika měla nejprve projednávat na půdě vlády a teprve poté s ním měla vláda vyjít na veřejnost. To se ale nestalo, a tak zhrzení Piráti začali vyhrožovat odchodem z vlády. Vzhledem k rozložení sil v Poslanecké sněmovně mají ale jejich mandáty velmi malou váhu. A to vláda velmi dobře věděla.

Koalice SPOLU spolu zaujímá v Poslanecké sněmovně 71 křesel. Pohodlnou nadpoloviční většinu z 200 poslanců jim zajišťuje hnutí Starostové a nezávislí, které má 33 křesel. Obě tato uskupení tak mají dohromady 104 poslaneckých míst, 4 křesla Pirátů, kteří se rozhodli odejít do opozice, jim tak prakticky nemají možnost uškodit. Vládnoucí strany budou i nadále usnášeníschopné.

Symbolem novodobé zrady pro Piráty i část veřejnosti se stal ministr zahraničních věcí Jan Lipavský. Ten se totiž rozhodl pirátskou stranu opustit. Zajistil si tak možnost setrvat ve vládě jako ministr i nadále. A důvod? Názorově se se svou stranou neshodoval. A to je v pořádku. Pokud se se svou stranou v názorech neshoduji, je pro mě i pro stranu kontraproduktivní v ní nadále zůstávat. Jde spíše o to načasování. Lipavský se rozhodl ze strany vystoupit bez sebemenších náznaků neshod, které by celé věci předcházely, právě v momentě odvolání Bartoše a vystoupení Pirátů z vlády. Na jednu stranu to může vypadat jako zrada, kdy Lipavský opustil potápějící se loď místo toho, aby se jí snažil zachránit, na druhou stranu mu ale koalice SPOLU hodila záchranné lano, které se Lipavský rozhodl využít a zachránil tak alespoň svoji pozici ve vládě, když viděl, jak se jeho strana bortí a jak málo zbývá k jejímu úplnému zhroucení.

Lipavský jen využil možnosti, která se mu nabízela. Starým českým příslovím bychom ho mohli označit jako žáka, který předčil svého učitele. A na kritiku už je Lipavský zvyklý. Teď ho kritizují Piráti i veřejnost, dříve ho ještě před jmenováním kritizoval tehdejší prezident Miloš Zeman, který se domníval, že jako vystudovaný bakalář z Fakulty sociální věd Univerzity Karlovy není vhodným adeptem na takovou funkci. Už tehdy se ho ale premiér Fiala zastal. A zastal se ho i nyní.

Přestože se v posledních dnech Lipavského jméno stalo symbolem novodobé zrady, v jeho situaci by se tak zachoval nejeden z nás. Jestli to byl ale dobrý krok, ukáže až čas. V příštím roce totiž voliči ve volbách všechny kroky současné vlády zhodnotí a rozhodnou se, zda si opět zaslouží jejich hlas.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz