Hlavní obsah
Cestování

Manžel Ewy Farne vlastní trojdům přímo u Pražského hradu. Je to ráj umělců a oáza klidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Ewa Farna

Manžel Ewy Farne zdědil trojdomek v pražském Novém Světě, na jednom z nejkrásnějších míst celé Prahy. Nachází se jen kousek od Pražského hradu, přitom je tu úplný klid.

Článek

Nový Svět je označení ulice, která vede z areálu Pražského hradu kolem Jeleního příkopu a říčky Brusnice. Spolu s Černínskou ulicí ale vytváří velmi malebné prostředí, ve kterém na člověka doslova dýchne genius loci. A právě v těchto místo zdědil manžel Ewy Farne trojdomek, který má ohromnou cenu.

Domek se nachází přímo na křižovatce ulic Nový Svět a Černínská v bezprostřední blízkosti pověstné roubenky, kde si můžete dát při návštěvě těchto míst kávu i jiné občerstvení. Z jedné strany je toto malé náměstíčko ohraničeno vysokou hradbou, která zvyšuje terén pro frekventovanou dopravu na Keplerově ulici.

Foto: Palickap / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Trojdomek Martina Chobota a Ewy Farne v Novém Světě

Už dříve byl Nový Svět těsně přiléhající k Pražskému hradu lokalitou, kde se ubytovávali za doby Rudolfa II. významní alchymisté. Bydlel tu například i mistr svého oboru Edward Kelley. V pozdějších dobách se ale místo stalo domovem chudiny. A právě v té době to tu začalo chátrat. V často malých domech se tísnily i desítky lidí. Nový Svět počátku 20. století byl v té době přirovnáván k italské Neapoli. A to rozhodně nevrhalo na Prahu dobré světlo.

A tak se v průběhu minulého století přistoupilo k rozsáhlé rekonstrukci Nového Světa i okolních ulic. Místo získalo zpět svou zašlou slávu a opět začalo lákat turisty. Díky šetrné rekonstrukci to tu dnes vypadá, jako by se tu snad před mnoha lety zastavil čas. A takové místo lákalo a láká řadu umělců. Proto tu za poslední desítky let bydlelo mnoho známých osobností. Nový Svět nese stopu slavných malířů Jana Zrzavého či Jířího Anderleho nebo výtvarníka a architekta Bořka Šípka, manžela zpěvačky Leony Machálkové.

Foto: Øyvind Holmstad / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Nový Svět je jedinečnou lokalitou hlavního města

Část života tu ale prožil i slavný písničkář Karel Hašler, spisovatel Arnošt Lustig či novinář a prozaik Ota Pavel. I přes takovou koncentraci slavných umělců dřívější i dnešní doby si Nový Svět v rušné Praze zachoval to nejcennější. Svůj jedinečný klid. Přestože sem turisté občas zavítají, není tu v žádném případě rušno a vy si tak můžete místa projít v absolutním poklidu. Přitom se jen pár metrů od Černínské ulice nachází nejznámější pražská zvonkohra ve věhlasné Loretě. Nový Svět je jedním z posledních míst u Pražského hradu, o kterém zase tolik lidí neví.

Až někdy půjdete na Pražský hrad, nezapomeňte se sem podívat. Návštěva opravdu stojí za to. Podobné místo v Praze, ani jinde v Česku, nenajdete. Když nezvolíte přímou trasu skrze areál Pražského hradu, ale vydáte se po Jelení ulici, naskytne se vám cestou krásný výhled na Jelení příkop i na Lumbeho zahradu s vilou, kde v současnosti přebývá prezident republiky. Cestou z Nového Světa do areálu hradu se můžete pokochat i pohledem na nádherný Černínský palác a jeho zahrady.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Černínský palác
Lumbeho vila

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz