Hlavní obsah
Umění a zábava

Metoda Markovič: Nejlepší český seriál, jaký kdy vznikl. Z jeho autentičnosti až mrazí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cottonbro Studio / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Tak tohle se opravdu povedlo. Voyo nám naservírovalo nejlépe hodnocený český seriál všech dob. A opravdu je se na co koukat. Z atmosféry všech epizod doslova mrazí a autentičnost je zcela unikátní.

Článek

V lednu zveřejnila platforma Voyo první epizodu seriálu Metoda Markovič: Hojer. Vzhledem k vlastní produkci této platformy, která právě nepřekypuje kvalitními počiny, nemělo asi mnoho z nás velká očekávání. Jenže to, co jsme měli možnost vidět, nám doslova vyrazilo dech. Svědčí o tom i hodnocení seriálu na Česko-slovenské filmové databázi, kde dostal seriál vesměs kladná hodnocení a dosáhl 91 procent. Stal se tak nejúspěšnějším českým seriálem všech dob a zároveň 15. nejlepším seriálem, který kdy lidé v této databázi hodnotili, tedy včetně všech zahraničních počinů.

70. a 80. léta tehdejšího Československa nám příběh servíruje jako na talíři s až mrazivou autentičností. Nechybí tady vůbec nic. Dobová atmosféra je vykreslena do posledního detailu. Vybavení bytů i kanceláři, chování tehdejších kriminalistů, všudypřítomné kouření, ať jste kdekoli. To všechno dokresluje tento skutečný příběh do detailů.

Herecké výkony Petra Lněničky, Petra Uhlíka, Sarah Hlaváčové či Václava Neužila jsou naprosto famózní. Díky seriálu máme možnost nahlédnout do kriminalistické práce let dávno minulých. Přestože se v metodách a možnostech od té dnešní podstatně lišila, přicházíme na to, že cíl takové práce zůstal po celé ty desítky let stejný. A to nemá nic společného s tím, jaký režim je zrovna u moci. Demokracie či totalita, všem kriminalistům jde o to samé.

V seriálu se ale trochu zaplétáme do složitého vztahu kriminalisty Markoviče se sériových vrahem Hojerem. V každém díle pak sledujeme, jak se toto poněkud zvláštní pouto bude vyvíjet. Protože seriál zachází až do velmi podrobných detailů, není určitě vhodný pro slabší povahy. Hlavním zločincem první řady je totiž kanibal, který má na svědomí už mnoho životů.

V seriálu vám nepřijde zbytečné vůbec nic. Díky skvělému scénáři hltá divák každé slovo, vše je dokresleno skvělou kamerou i strhujícími hereckými výkony. Je to seriál, který si určitě zaslouží druhou řadu. Jen je potřeba se ptát, zda nás druhá řada nezklame. Pokračování bývá ve většině případů jen slabým odvarem toho, co již bylo natočeno.

Zde by to ale mohlo vyjít. Postava kriminalisty zůstane stejná, ale může se zaměřit na jiný z tolika šokujících případů, jaké naše historie pamatuje. Nabízí se příběh spartakiádního vraha, jehož řádení během těchto sportovních vystoupení by si jistě zasloužilo zfilmování.

Po řadě přešlapů televize Nova a konkrétně platformy Voyo to konečně vyšlo. Metoda Markovič je seriál, který divák zhltne jedním dechem a nebude se od něj moci odtrhnout. Pouze šest epizod vždy ve stopáži kolem jedné hodiny je nabito dramatem, jaký si tento příběh zaslouží.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz