Hlavní obsah
Hry

Nejkratší inteligenční test: Ze tří otázek nezodpoví třetina lidí ani jednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio / Creative Commons / pexels.com

Tento test není žádnou novinkou, ale žáci ve školách si ho s učiteli zkouší znovu a znovu. A pak pokládají stejné otázky doma rodičům, aby zjistili, zda budou v odpovědích lepší. A jak jste na tom vy?

Článek

Tomuto testu se často říká nejkratší IQ test, což není úplně správné označení. Naši inteligenci však prověřit dokáže. Srovnat se pak můžeme s těmi, co už na test odpověděli. Na všechny otázky správně totiž odpovědělo pouze 17 procent všech dotazovaných, což ukazuje, že tento rychlý test nepatří k nejjednodušším. Naopak zcela chybně na všechny tři otázky odpovědělo 33 procent dotazovaných. Pokud máte chuť a náladu, vyzkoušejte si test s námi. Na každou otázku si dejte 30 vteřin, jinak by nemusely být výsledky relevantní.

Otázka I.

Baseballová pálka a míček stojí dohromady 1,10 dolaru. Pálka stojí o dolar více než míček. Kolik centů stojí míček?

Na první pohled triviální otázka a zkoušený okamžitě vypálí, že je to 10 centů. Tady si znění otázky hraje s naší konotací mezi 10 centy a 1,10 dolary. Když je míček o dolar levnější, tak logicky musí stát 10 centů. Jenže to pak máme míček za 10 centru a o dolar dražší pálka vychází na 1,10 dolaru. Dohromady tak vyjde 1,20 dolaru, a to rozporuje zadání.

Správné řešení je jednoduché a je pouze jedno. Pálka musí stát 1,05 dolaru, aby míček vyšel na 5 centů. Pak to dohromady bude zadaných 1,10 dolaru. Tak co, dostala vás hned první otázka?

Otázka II.

Jestliže 5 strojům trvá 5 minut vyrobit 5 výrobků, jak dlouho potrvá 100 strojům vyrobit 100 výrobků?

Tato otázka zase staví na tom, že si naše logika pohraje se stejnými čísly. V první situaci vidíme samé pětky, tak proč by se čísla v druhé situaci měla vzájemně lišit. Tam budou jedině stovky. Ale to je omyl.

Když vyrobí 5 strojů 5 výrobků za 5 minut. Pak 1 stroj vyrobí 1 výrobek za 5 minut. Pokud máme strojů 100 strojů a vyrábíme 100 výrobků, je situace naprosto stejná. Bude to opět trvat 5 minut.

Otázka III.

V jezeru rostou lekníny. Každý den se rozrostou jednou tolik. Jestli zabere 48 dní, než kompletně pokryjí celý rybník, jak dlouho jim zabere, než pokryjí polovinu?

Tady dotazovaní také střílí od boku. První, co je napadne, když takovou otázku vidí, je, že když za 48 dní pokryjí lekníny celý rybník, tak polovinu rybníku pokryjí za polovinu času, tedy 24 dní. Jenže tady je to opět chybně.

Každý den se totiž lekníny rozrostou jednou tolik. Pokud pokryly celý rybník 48. den, tak od předchozího dne se rozrostly jednou tolik. 47. den tak byla lekníny pokrytá pouze polovina rybníku. Správně je tedy odpověď, že jim to bude trvat 47 dnů.

Ani jedna z otázek tohoto testu není těžká. Test ale zkoumá naši soustředěnost, schopnost přemýšlet logicky v předem daném časovém intervalu. A jak jste dopadli vy? Jste nadprůměrem nebo spadáte spíše do průměru?

Zpracováno na základě:

a vlastního vysvětlení výpočtu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz