Hlavní obsah
Cestování

Nejužší ulička v Česku sloužila dříve katovi a byla tajným východem z města, dnes je přístupná všem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: H2k4 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Na území Česka se nachází mnoho unikátů, o kterých často ani rodilí Češi nevědí. Na některá místa se nepodíváme ani za celý náš život. A to je někdy škoda. Pojeďte dnes s námi na výlet do Kadaně za nejužší uličkou v Česku.

Článek

Kadaň je město v Ústeckém kraji v okrese Chomutov, které má jen něco přes 18 tisíc obyvatel. Přesto má nádherné historické jádro, které nám představuje jeho důležitost během mnoha let existence českého království. My se ale vydáme k jednomu unikátu, který se nachází na Mírovém náměstí. Jedná se o nejužší pojmenovanou uličku v Česku. Říká se jí Katova.

Mezi domy s čísly popisnými 76 a 77 objevíme na tomto náměstí malý průchod. Katova ulička spojuje Staré Město se Špitálským předměstím. Kromě hlavních bran, kterými se do města dříve vstupovalo, byla takovým tajným východem, který sloužil pouze katovi. Kat tak mohl touto uličkou kdykoli přijít do města a zase z něj odejít, aniž by se jej někdo vůbec všiml. Nebyla to ale její jediná funkce. Fungovala také jako stoka, která z náměstí odváděla přebytečnou vodu do nedalekého potoka. V době sucha se tudy naopak z tohoto potoka voda do města přinášela. Byla to nejkratší cesta, jak ji sem dostat.

Foto: Ondřej Kořínek / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Vstup do Katovy uličky z Mírového náměstí

Za dob dávného středověku byla po desáté hodině večerní jedinou přístupovou cestou do města, protože se ostatní brány na noc zavíraly. Kromě kata ji následně mohl k přístupu do města použít i ras. Ten provozoval dnes již zaniklou živnost pohodnictví. Ta spočívala v tom, že z města odklízel uhynulou zvěř, případně odchytával toulavé psy a kočky. Od druhé poloviny 15. století měl přístup do uličky umožněn i lazebník, neboť se Kadaň proměnila v městské lázně.

Přestože je šířka Katovy uličky v nejužším místě 66,1 centimetrů, nejde o úplně krátkou uličku. Projdeme-li ji celou, urazíme přibližně 50 metrů. Z náměstí je do ní vstup otevřený, na jejím konci ven z města se pak nachází Katova branka, která je zabudována z vnější strany do systému kadaňských hradeb. Město dnes samozřejmě hradbami nekončí, proto je procházka parkem kolem hradeb jedinečná, obzvláště, když procházíte kolem dříve tajného vchodu do města.

Foto: Palickap / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

V Katově uličce…

Ve značné části Katovy uličkou se nad vámi otevírá širé nebe, jen v některých místech nad sebou můžete spatřovat překlenutí uličky kamennými oblouky, které jí dodává na výjimečnosti. Když do ní vstoupíte, zažijete sice trochu stísněný pocit, který však brzy vystřídá pocit údivu, nad tímto několik set let starým výtvorem.

Dnes se Katovou uličkou může projít kdokoli, i když na město padne tma. Ulička má své vlastní osvětlení, takže se v ní rozhodně bát nebudete. Vidět Katovu uličku za tmy je diametrálně jiný pocit, než když si ji projdete za světla. Naprosté ticho a klid, které tu vládnou, v nás mohou vyvolat zvláštní pocity.

Foto: SchiDD / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Ústí Katovy uličky ven z původních hradeb města. Vlevo vstup zvaný Katova branka.

Kadaň má jako historické město opravdu co nabídnout. Není to jen Katova ulička, která vás v tom středověkém městě okouzlí.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz