Hlavní obsah
Názory a úvahy

Obdivuji Rakušana, na jeho debatách se drží hesla: Když dojdou argumenty, začni řvát a nadávat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Instagram Víta Rakušana (@vitrakusan)

Místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany Starostové a nezávislí se rozhodl, že objede několik měst České republiky v rámci akce debat Bez cenzury. A musí mít hodně pevné nervy, aby to zvládl. Obdiv je na místě.

Článek

Ministr Rakušan se před pár týdny rozhodl, že občanům osobně vysvětlí, jaké kroky vláda musí činit a co má v následujících měsících v plánu. Zvolil si k tomu formu debat, kdy během dvou měsíců navštíví osm českých měst, kde dá prostor komukoli, aby pokládal otázky týkající se rezortu ministerstva vnitra nebo vlády obecně. Slib, který učinil, Rakušan zatím plní. Má za sebou zastávku ve dvou městech, v Karviné a v Sokolově.

Nutno podotknout, že ministr Rakušan musí mít nervy ze železa. Zatím ho ani na jednom z míst nečekalo klidné prostředí vhodné pro plánovanou debatu. Značná část těch, kteří na místo setkání dorazí, se tam totiž nechodí na nic ptát. Ani je nic nezajímá. Jen si chtějí ulevit a častují ministra urážkami. Hulákají tak, že ostatní často ani nemají možnost položit své otázky. Rakušan to ale s přehledem zvládá a snaží se, aby se tato skupina umírnila a dala prostor těm, kteří se skutečně chtějí na něco zeptat.

Jenže ani v debatě s těmi, kteří se skutečně chtějí na něco zeptat, to ministr nemá jednoduché. Pokládají velmi obecné dotazy, na které se v první řadě velmi špatně odpovídá. Pokud po nich ministr žádá doplnění, většinou nevědí, co mají říct, nebo vaří z vody. A to je pak zcela zbytečně vedená diskuze. Pokud se chci na něco zeptat, je to proto, že mě to skutečně zajímá. Nemělo by to být formou, že si doma předem připravím otázku, kterou si zapamatuji, zeptám se na ni, ale o problematice zhola nic nevím a svou holou větu nejsem schopen doplnit nebo vysvětlit. K čemu pak takové otázky jsou, když odpověď dotyčnému stejně nic neřekne.

Nejhorší situace nastává ve chvíli, kdy na ministra vyrukují někteří dotazovatelé s otázkami a k nim připravenými argumenty, kterými si myslí, že ho dostanou do kolen. Ministr jim ale v klidu odpoví, přestože dotazy jsou mnohdy vedeny v nepříjemném duchu a pokládány nepříliš vlídným tónem, a ještě vyvrátí tvrzení těch, co se dotazovali, pádnými a věcnými argumenty. Lidé pak už nemají žadné argumenty, kterými by mu smeč vrátili. A tak se opět uchylují k hlasitým urážkám a nadávkám.

Velká část těch, kteří na debatu přijdou, se chce jen hádat, chce na ministra pokřikovat. Těch pár inteligentních jedinců, kteří mají skutečně vhodný a podložený dotaz, se v tom davu doslova ztratí. Obdiv ale patří ministru Rakušanovi, který dokáže i na zlé a vulgární dotazy odpovídat věcně a s grácií. Je jedním z mála českých politiků, kteří tohle dokáží. Už ta odvaha, že se vydal mezi lidi, je nevídaná, protože ať bude říkat cokoli, místní to stejně nebudou chápat, nebo to budou ignorovat. A to je špatně.

Škoda, že na takovou debatu s ministrem vnitra nepřijde i někdo, kdo by s ním mohl konečně debatovat slušně a na úrovni. Bohužel je tohle vizitka nás všech.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz