Hlavní obsah
Cestování

Objevili jsme oázu klidu přímo u Václavského náměstí: Františkánské zahrady jsou místem pro relaxaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Pohled na část Františkánské zahrady, v pozadí kostel Panny Marie Sněžné

Přes Václavské náměstí chodíme každý den. Je to místo plné lidí. Někdy je pro nás až stresující, jak se člověk musí prodírat mezi davy, aby se dostal tam, kam potřebuje. My tu ale objevili oázu klidu, která nám doslova učarovala.

Článek

Už několik let vede naše cesta do zaměstnání přes Václavské náměstí. My ale nemáme rádi davy, a tak je pro nás tato část naší cesty doslova utrpením. Teprve nedávno jsme ale objevili místo, které se nachází prakticky přímo u tohoto náměstí. Přitom je tiché, krásné a je doslova oázou klidu v ruchu velkoměsta.

Stačí z Václavského náměstí odbočit do Vodičkovy ulice a hned u tramvajové zastávky vstoupit do prostoru pasáže Světozor. Ta nepůsobí pěkným dojmem, připomíná totiž dobu minulého režimu, jako by se tu snad ani nic nezměnilo. To ale vůbec nevadí, protože je jen velmi krátká. Když jí projdete, ocitnete se ve Františkánské zahradě, která vám doslova učaruje.

Foto: PatrikPaprika / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Bylinková zahrada kolem pavilonu

Jedná se o historický park. Cesty ohraničené nízkými porosty živých plotů, instalované sochy, rozkvetlé květiny či bylinkové zahrádky jsou naprosto kouzelné. Množství laviček po celém parku doslova vyzývá k posezení a odpočinku od shonu všedních dní. Uprostřed zahrad se nachází čtvercový pavilon vyzdobený freskami. V jeho blízkosti se nachází fontána se sochami světců.

Protože se jedná o barokní zahradu francouzského typu, je její půdorys přísně geometrický, doslova čtvercový. V létě si tu užijete stínu s vůni rozkvetlých růží. Okolo zahrady sice vystupují vysoké domy moderní zástavby, ale tady to člověku ani tolik nevadí. Ocitl se totiž na zcela unikátním místě. Otevřeno je tu každý den, zahrada se zavírá jen na noc. Takže sem můžete vyrazit v letních měsících hledat místo pro klid a odpočinek, nebo v těch zimních k příjemné procházce.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Pohled na kostel Panny Marie Sněžné z Františkánské zahrady

V těsném sousedství zahrady se po jedné její obvodové straně zvedá vysoký kostel Panny Marie Sněžné, impozantní to stavba, která ještě více dokresluje příjemnou atmosféru tohoto místa. A nejde jen tak o ledajaký kostel. Kostel Panny Marie Sněžné nechal postavit již Karel IV. a zamýšlel jej jako největší pražský kostel. Bohužel se tak nestalo, protože jeho stavbu přerušily husitské války.

Přestože dnes můžeme navštívit pouze jednu z původně zamýšlených lodí kostela, uchvátí nás svou výškou i vnitřním prostorem. Prostor lodi totiž sahá až do výšky 31,5 metru, což je na chrámovou loď úctyhodná výška. Právem se tak kostel řadí k těm nejvyšším chrámových stavbám v Praze. Hlavní oltář uvnitř chrámu se tyčí prakticky až ke stropu a je to dílo vskutku jedinečné, které jinde v Praze nenajdete.

Foto: Dezidor / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Interiér kostela Panny Marie Sněžné

Druhým východem z Františkánské zahrady se pak dostanete na Jungmannovo náměstí v blízkosti Národní třídy, takže se nemusíte vracet stejnou cestou zpět. Františkánská zahrada s kostelem Panny Marie Sněžné je místem, které musí vidět každý. Přestože o ní již mnozí vědí a rádi sem zavítají, někdy o ní neví ani rodilí Pražané. A to je určitě škoda.

Zpracováno na základě:

a vlastních dojmů z návštěvy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz