Hlavní obsah
Lidé a společnost

Takový byl život české filmové legendy: Budete nám chybět, paní Jano Hlaváčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Národní divadlo - Archiv Národního divadla / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Jana Hlaváčová patří mezi legendy českého filmu a na svém hereckém kontě má desítky filmů a seriálů. Přestože už není mezi námi, nikdy na ni nezapomeneme. V našich srdcích žije dál.

Článek

Jana Hlaváčová se narodila v roce 1938 do rodiny ministerského úředníka. Jenže vášní jejího otce bylo již od mládí ochotnické divadlo. Nebylo tak divu, že ji otec s sebou brával na představení, a tím v ním vzbudil zájem o herectví. Její kroky pak vedly na DAMU a následně do Plzně, kde dostala své první angažmá. Od roku 1965 pak byla členkou Národního divadla v Praze, kde setrvala neuvěřitelných 25 let. Přestože byl její odchod spojován zejména s neshodami s vedením divadla, chuť k vystupování na jevišti jí to nevzalo. Pokračovala ve své práci a rozdávala radost lidem v Divadle na Vinohradech. Byla skvělou divadelní herečkou, která se nebála žádné role. Nepohrdla tak rolemi v Shakespearových dramatech, ani v hrách Antona Pavloviče Čechova. Nezapomínala ale ani na role v divadelních hrách od českých autorů.

My si ji pamatuje hlavně z televizních obrazovek, kde se nám pod kůži dostala ztvárněním mnoha filmových a seriálových rolí. Patří mezi ně bezesporu nestárnoucí snímky jako Třetí princ, role Toničky z trilogie o básnících, seriály Eliška a její rod nebo Chalupáři. A jedinečný byl i její hlas. Dabovala mnoho světových hvězd, a i nadále tak můžeme její hlas slyšet například v četnické sérii s Louis de Funèsem, kde namluvila postavu jeho ženy, dále pak v klasických francouzských Třech mušketýrech. Je hlasem Claudie Cardinalové, Sophie Lorenové, ale i Elizabeth Taylorové.

Jana Hlaváčová byla dvakrát vdaná. V prvním manželství s Jiřím Michným se jí narodila dcera Tereza. Osudová láska však přišla až v roce 1969, kdy si vzala svého životního partnera Luďka Munzara, se kterým zůstala až do jeho smrti v roce 2019. Stala se tak matkou dnes velmi známé herečky Barbory Munzarové.

Možná to někoho překvapí, ale Jana Hlaváčová měla sestru, Danu Hlaváčovou, která taktéž toužila po herecké kariéře. A to se jí nakonec i splnilo. Nebyla sice tolik obsazovaná jako její slavnější sestra, ale diváci si jistě pamatují z její nejslavnější ikonické role. Zahrála si totiž nevlastní sestru Popelky v pohádce Tři oříšky pro Popelku Václava Vorlíčka z roku 1973.

Herecky aktivní byla Jana Hlaváčová až do roku 2011. Pokročilý věk a Parkinsonova choroba ji následné hraní znemožňovaly. Žila pak v ústraní se svým manželem, který byl ale taktéž vážně nemocný. Když v roce 2019 Luděk Munzar zemřel, pro Janu Hlaváčovou to byla těžká rána, ze které se nikdy úplně nevzpamatovala. Nyní odešla za svým milovaným mužem, se kterým strávila 50 let svého života.

Jana Hlaváčová odešla do hereckého nebe 13. ledna 2024. Spolu s ní odešla jedna z největších legend českého filmu. Jako by s ní zemřela jedna etapa české kinematografie. S Janou Hlaváčovou se ale budeme nadále vídat na televizních obrazovkách, protože mnoho filmů, ve kterých nezapomenutelně ztvárnila své role, zůstává nesmrtelných. A s nimi i Jana Hlaváčová v našich srdcích.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz