Hlavní obsah
Umění a zábava

Pád ze sedmého schodu k moci bude Aničku bolet, stejně jako kdysi Janu Nagyovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: SimcaCZE / Wikipedia Commons / pexels.com

Vpravo Eva Podzimková, představitelka hlavní role v seriálu Sedm schodů k moci

Skvělý český seriál z produkce televize Prima dospěl ke svému konci. Posledním osmým dílem se uzavírá příběh Anny Malé, která pro kariéru, moc a bohatství dokázala obětovat naprosto vše. A nyní o všechno přijde.

Článek

Říká se, že kdo chce moc, nemá nic. To je i motto úspěšného seriálového hitu Sedm schodů k moci. V prvních sedmi dílech Anna Malá stoupala po jednotlivých schodech, získávala větší moc a ztrácela zábrany. Měli jsme možnost sledovat příběh dívky, která se od obsluhování v restauraci dostala nejprve do kantýny poslanecké sněmovny, dále pak do kanceláře ministra, až se nakonec usadila na úřadu vlády jako pravá ruka premiéra.

Jenže metody, které Anna použila k tomu, aby rychle stoupala po žebříčku oblíbenosti u ministra a následně premiéra Vichra byly už leckdy za hranicí dobrých mravů. Přestože autor předlohy Josef Klíma naznačil, že příběh není inspirován pouze příběhem bývalého premiéra Petra Nečase a jeho současné ženy Jany Nagyové Nečasové, neboť Nagyová nikdy v kantýně poslanecké sněmovny nepracovala, to byl příběh Šárky Grossové, závěr seriálu nám detailně popíše konec politické kariéry tohoto kontroverzního páru.

Jana Nagyová tehdy nechala manželku Petra Nečase sledovat, neboť ji podezírala z nevěry a chtěla premiérovi, se kterým udržovala poměr, o nevěře jeho manželky předložit důkazy. A právě to se jí stalo osudným. Její čin byl klasifikován jako nezákonné úkolování útvaru Vojenského zpravodajství. Spolu s manželkou premiéra nechala Nagyová sledovat i další osoby z její a premiérovy blízkosti.

A ke stejnému kroku směřuje i seriálová postava Anny Malé, která neváhá si pro udržení svého místa na úřadu vlády a po boku premiéra udělat cokoli. Její pád bude bolet, protože Anička spadne až z vrcholu na úplné dno. Seriál nám to ostatně prozradil už na začátku. Od prvního dílu jsme věděli, že hlavní postava příběhu půjde neustále vzhůru, dokud na samém vrcholu nenarazí.

Sedm schodů k moci je jedním z nejpovedenějších seriálových počinů televize Prima. Sleduje ho přes 800 tisíc diváků a na Česko-slovenské filmové databázi se těší velmi kladnému hodnocení. Herecké výkony hlavních představitelů jsou skvělé a uvěřitelné, nejvíce však seriál zaujme právě inspirací skutečnou kauzou české politiky po roce 2000.

Z představy, že se seriál zakládá na skutečném příběhu, až mrazí. Sledujeme totiž přerod mladé sympatické dívky plné ideálů a snů v bezcitnou a krutou prospěchářku, která pro moc udělá cokoli. Sympatie, které si k postavě vybuduje během prvních epizod, se rázem ztrácejí. Nastupuje odpor a zavržení. A v tom je tento seriál jedinečný.

Eva Podzimková svou roli ztvárnila tak bravurně, že jí její přerod skutečně věříte. A s každým dalších schodem a dílem nás svým chování víc a víc překvapuje. Jedná se o jeden z nejlepších seriálových výkonů a o zatím životní roli této mladé a talentované herečky. A až Anička ze sedmého schodu skutečně spadne, možná to někomu bude i líto.

Zpracováno na základě:

a na základě sledování seriálu Sedm schodů k moci (2023)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz