Hlavní obsah
Umění a zábava

Peče celá země není objektivní: Do finále postoupila soutěžící, která tam nemá co dělat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jonathan Meyer / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Mnoho lidí v Česku sleduje každou sobotu již třetí řadu soutěže o pečení. Je to jeden z nejúspěšnějších pořadů České televize. Jenže má jeden zásadní problém. O vítězi rozhoduje pouze porota.

Článek

Peče celá země je formát televizní soutěžní reality show, ve které se amatérští pekaři a cukráři snaží dokázat, že jsou ze všech nejlepší. V každém kole mají jasný cíl. Upéct co nejlépe a postoupit do dalšího kola. A právě jejich postup záleží na hodnocení odborné poroty.

V pořadu tohoto typu je logické, že soutěžící postupují pouze na základě rozhodnutí dvoučlenné poroty. Právě porotci jsou totiž jedinými, kdo může výrobky soutěžících hodnotit nejen podle vzhledu, ale i podle chuti. Jenže se dostáváme do bodu, kdy můžeme diskutovat o tom, jak moc je hodnocení takové poroty objektivní.

Nejen že se na sociálních sítích šíří negativní reakce na to, kdo soutěž opustil, diváci si stěžují i na objektivnost zejména jednoho z porotců, uznávaného pekaře a cukráře Josefa Maršálka. Ten podle jejich tvrzení upřednostňuje soutěžící dle osobních sympatií, což potvrdil i jeden ze soutěžících z předchozích řad. V posledních dvou dílech pořadu jsme ale takového jednání mohli být svědky na vlastní oči.

V osmém díle soutěže, který se vysílal 24.2. byly všechny výkony soutěžících tak famózní a vyrovnané, že se porota rozhodla, že ten večer nikoho nevyřadí. S největší pravděpodobností by totiž musela odejít Tereza. A právě ta působí jako favoritka porotce Maršálka. V devátém díle vysílaném 2.3. pak měli naopak vypadnout dva soutěžící, aby se jejich počet vyrovnal s plánem.

V tomto díle postoupili do finále dva pánové, kteří si to určitě zasloužili. Roman i Vojtěch předvádějí svá pekařská a cukrářská umění již od prvního dílu. Jejich výrobky jsou po stránce vzhledu vždy naprosto perfektní. Pak ale vypadly dvě ženy, Klára a Kristýna. Klára vypadla oprávněně, protože už na ostatní soutěžící nestačila. Naproti tomu Kristýna v kreativní výzvě přenášela svůj oblíbený obraz do formy dortu. Zvolila si obraz Kominík a Sněhulák od surrealistického malíře Jindřicha Štýrského. Ten převedla do sladké formy vskutku originálně. Přestože byl její výtvor poněkud abstraktní, vzhledově byl naprosto dokonalý. Porota ale jeho hodnocení už po vzhledové stránce strhala.

Naproti tomu postoupila právě preferovaná Tereza, která v osobní výzvě vytvořila dort s vyřezávanou kočkou, kde se snažila na vrchní vrstvě dortu znázornit oblaka. Použila k tomu však hnědou barvu. Výsledek nebyl vůbec povedený. Vyřezávaná kočka se podstatně zmenšila, hnědá barva na oblaka způsobila, že dort vypadal jako špinavý, případně na určitých místech dosti přepečený. Přesto dostala pochvalu a postoupila do finálového dílu.

Snad alespoň finále přinese objektivní výsledek a vyhraje jeden z pánů. Oba si to na rozdíl od Terezy rozhodně zaslouží. Jinak by totiž diváci stěžující si na sociálních sítích mohli mít pravdu. A to by pro tak oblíbený formát mohla být škoda.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastního názoru ze sledování 8. a 9. dílu Peče celá země (vysíláno: Česká televize, 24.2.2024 a 2.3.2024)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz