Hlavní obsah
Umění a zábava

Pohádky a filmy na Štědrý den: Bude i premiéra, reprízovat se bude Sám doma, Pelíšky i Popelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Valeria Vinnik / Creative Commons / pexels.com

Štědrý den se kvapem blíží, a tak začínáme přemýšlet o tom, jakou štědrovečerní pohádku sobě nebo našim dětem pustíme. Bude ale z čeho vybírat? V posledních letech nebyla nabídka televizí zrovna inovativní.

Článek

Na Štědrý den zasedne rodina ke stolu, aby si všichni společně vychutnali štědrovečerní večeři, než se půjdou rozbalovat vánoční dárky. Jenže k tomu v mnoha rodinách pro navození té správné atmosféry patří i pohádka. Pojďme se podívat na to, co nám na letošní rok nachystaly tři naše hlavní televizní stanice.

Prima začne v podvečer slibně. Odvysílá starý ale klasický pohádkový příběh o Dařbujánu a Pandrholovi. Jenže všechny naděje se rozplynou, když v hlavním vysílacím čase opět uvidíme na televizních obrazovkách malého Kevina, na kterého zapomněli rodiče. Americká komedie z počátku 90. let není zrovna to, na co všichni na Štědrý den čekají. Nutno ale uznat, že vánoční atmosférou je film protkaný od samého začátku. Večer pak můžeme shlédnout nové zpracování muzikálu West Side Story, takže si na své přijdou především milovníci hudby a muzikálů.

Televize Nova si ani v době štědrovečerní večeře neodpustí nekonečný seriál Ulice. Ten nám tentokrát přinese speciální vánoční díl. Následuje pohádka Jak se budí princezny a večer od osmi pak československá pohádka z loňského roku Zakletá jeskyně. Ta je letošní nováckou novinkou. Film ale lidé hodnotí jako velmi ponurý až hororový a rozhodně ho nedoporučují dětem. Je to tedy to pravé na sváteční večer? Všechny dospělé romantické duše ale potěší americká klasika v podobě Lásky nebeské, které začne sice později, ale svým vánočním kouzlem na nás jistě dýchne i v pokročilou hodinu.

Česká televize přinese novinku v podobě české pohádky Klíč svatého Petra, kde se objeví například Filip Březina, kterého můžeme znát jako detektiva z kriminálního seriálu Místo zločinu České Budějovice, dále pak Berenika Kohoutová, Lukáš Příkazký nebo Sabina Remundová. Pohádka dle veřejné ukázky slibuje hezkou podívanou. O nádherné lokality a herecké kostýmy nebude nouze. Jen aby pohádka nezapadla do škatulky, kam v posledních letech míří mnoho nových českých pohádek, tedy do sekce zbytečně moderních, zmatených a nicneříkajících příběhů poslepovaných z klasických pohádek.

Po premiéře ale Česká televize vsadila na klasiku. Tři oříšky pro Popelku jistě rozezní zvukem rolniček kouzlo Vánoc v každé rodině. Úžasná Libuška Šafránková a její tři splněná přání už nás baví 50 let. A pokud se budeme chtít zasmát, hned po skončení pohádky následuje jedna z nejlepších českých komedií všech dob, Pelíšky. Můžeme tak znovu prožít rok 1968, avšak v onom netradičním a tak trochu tragikomickém duchu. No a půlnoci nás nikdy nezklame černobílý film s králem komiků Vlastou Burianem.

Když uvážíme, co nám jednotlivé televizní stanice na Štědrý den přinesou, výběr programu je otázkou vkusu. Za nás je to jednoznačně ale Česká televize. Výsledný dojem však bude hodně záležet na kvalitě nové české pohádky Klíč svatého Petra.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz