Hlavní obsah
Umění a zábava

Pokračování Docenta nenadchlo: Trojan je sice rozvážnější, Ramba ale stále diváky irituje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Nosek (NoJin) / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Tereza Ramba

Premiéra prvního dílu druhé řady seriálu Docent splnila očekávání. Diváky příliš nenadchla. Rozčilovala zejména postava Moniky Fousové v podaní Terezy Ramba. I přesto se ale pořad stal jedničkou nedělního večera.

Článek

Pokračování Docenta je v mnohém lepší než jeho první řada. Docent v podání Ivana Trojana je rozvážnější, mírnější chování je možné zaznamenat i u vedoucího oddělení v podání Ondřeje Vetchého. To nic ale nemění na tom, že se seriál tváří jako kriminální drama, které popisuje poměrně závažný příběh sériových vražd v našem hlavním městě, přesto si neodpustí řadu rádoby komediálních prvků od dvojice vyšetřovatelů v podání Matěje Hádka a Marka Taclíka.

Už to, že se dvojici těchto vyšetřovatelů, říká dvojčata, je trochu zavádějící. Navíc jsou oba považování za elitní vyšetřovatele. Na první pohled je ale jasné, že ti dva k těm nejlepším v žádném případě ani patřit nemohou. Na co sáhnout, to zkazí. Neumí ani vyslechnout svědky, aniž by na ně nepřišla stížnost, kterou pak musí jejich velitel, potažmo sám ministr vnitra, žehlit. Přesto se tito dva stále docentovi posmívají a jeho teoriím nevěří.

Teprve až v druhé polovině epizody si docent Stehlík přivolává na pomoc starou známou z první řady, podplukovnici Moniku Fousovou. Ta se v pauze mezi řadami dostala až na policejní prezidium, což je vzhledem k jejím schopnostem s podivem. Divák by také čekal, že se v mezidobí a po událostech první řady uklidnila, opak je ale pravdou. Fousová v podání Terezy Ramba je ještě mnohem více arogantní a její chování je značně nepředvídatelné. To se ale v případu nakonec ukáže jako pozitivum.

Jenže pro diváky to není zrovna příjemný zážitek. Jen co se Ramba na televizních obrazovkách objevila, začala svým nenapodobitelným hlasem křičet, všechno kritizovat a dělat, jako by se svět točil jen kolem ni. A to je právě to, co diváci kritizovali už na první řadě. Postava Fousové totiž dokáže diváka naprosto otrávit a její chování doslova irituje. A nepřidala tomu ani neúnosně dlouhá stopáž, která není pro tento typ seriálu běžná. První díl byl dlouhý 82 minut.

I přesto se ale k seriálu Docent vrátilo mnoho jeho příznivců a zřejmě i nových diváků, neboť se stal jedničkou nedělního večera. V kategorii 15+ ho sledoval téměř jeden a čtvrt milionu diváků, což představovalo více než třetinu všech, co měli v tu chvíli puštěný televizor.

První díl druhé řady seriálu Docent byl vlastně jen úvodem do celého příběhu. Objevil se případ, který se až moc podobal zločinům páchaným před třiceti lety. Na pomoc byl proto přizván docent Stehlík, který následně požádal o pomoc svou spolupracovnici Fousovou, kterou poznal už v první řadě. Celá epizoda se tak nesla ve velmi vlažném tempu, prakticky bez napětí a bez nějakých zvratů. Teprve konec epizody naznačil, že by příběh druhé řady seriálu nemusel být zase až tak fádní. Jak to bude skutečně, to se teprve dozvíme v následujících dvou týdnech.

Zpracováno na základě:

a na základě sledování prvního dílu druhé řady seriálu Docent (Česká televize, 1.9.2024)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz