Hlavní obsah
Cestování

Pouť věčným městem počtvrté: Hrob apoštola Petra, zbytky Kristova kříže i unikát spálený na popel

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Palickap / Wikipedia Commons / CC BY 4.0

bazilika San Paolo Fuori Le Mura

Řím se často označuje jako věčné město. A on jím skutečně je. Ve starověku byl největším městem na světě. Zatímco ostatní největší města měla nanejvýš dvě či tři desítky tisíc obyvatel, Řím jich měl přes milion.

Článek

Na pouť po sedmi kostelech se ročně vydávají miliony lidí. Nás čekají dnes poslední dvě zastavení a naše cesta bude kompletní. I tak se ale podíváme na nádherná místa, které jsou hrdými nositely odkazu dávné historie. Hned na první zastávce bude němě ohromeni krásou, která z tohoto svatostánku sálá na první pohled. Jedná se o baziliku San Paolo fuori Le Mura nebo bazilika svatého Pavla za hradbami. O jeho velikosti už svědčí to, že patří mezi hlavní čtveřici římských papežských bazilik. A býval to kostel vskutku fenomenální.

Foto: Rita bitacchi / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Část nádherného interiéru baziliky San Paolo Fuori le Mura

Svého času byla tato bazilika větší než bazilika svatého Petra ve Vatikánu, sídlo papeže. Stála na tomto místě již od 4. století. Jenže osud to zařídil tak, že v roce 1823 zachvátil baziliku zničující požár, kterému tato nádherná stavba zcela podlehla. Po této zdrcující události, která připravila Řím o jednu z nejdůležitějších pamětihodností, začala prakticky ihned výstavba baziliky nové. Architekti dostali jasné instrukce, aby se co nejvíce drželi původní podobou baziliky.

Bazilika má pro křesťany velký význam. Byla totiž založena na místě původního odpočinku apoštola Pavla, který zde byl pohřben po dlouhá staletí. Požár, který baziliku zachvátil, byl způsoben nedbalostí dělníka při její rekonstrukci. Byla to jediná bazilika v širém okolí, která si po celou dobu svojí existence zachovala zcela původní vzhled. Škoda tak byla o to větší. Nová stavba však důstojně nahradila zřícenou původní stavbu. Dle velikosti je tato bazilika druhou největší v Římě až do dnešních dnů.

Posledním zastavením bude Santa Croce in Gerusalemme neboli bazilika Svatého kříže v Jeruzalémě. Většina kostelů na pouti po věčném městě byla vystavena za doby císaře Konstantina I. Stejně tak i tak stavba. Pokyn ke stavbě však nevzešel přímo z pověření císaře, nýbrž na žádost jeho matky Heleny. Postavena byla tehdy jako palácová kaple navazující na její rezidence, ve které císařova matka bydlela.

Foto: Livioandronico2013 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Santa Croce in Gerusalemme

Vybudování této baziliky však mělo dle Heleny vyšší účel. Budova se měla stát místech uchování vzácné relikvie. Císařova matka totiž věřila, že když byla v Jeruzalémě, nalezla tam části Kristova kříže, na kterém byl ukřižován. Ten chtěla uložený v bezpečí katedrály zachovat i pro budoucí věky. Na kostel dnes navazuje budova kláštera, který stále funguje.

Pouť po sedmi kostelech věčného města touto zastávkou končí. I vy se však můžete vydat prozkoumat krásy hlavního města starověku i křesťanství. Zastavit se můžete i na jiných nádherných místech, které Řím a Vatikán skýtají i mimo tuto trasu. Neexistuje totiž jiné místo na světě, kde by na vás dolehla atmosféra minulosti tak, jak je tomu v této metropoli. Řím byl, je a navždy bude věčným městem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz