Hlavní obsah
Názory a úvahy

Přestaňte už kritizovat vládu. Je plně kompetentní, dělá co může, a zabírá to. Vyvede nás z krize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Instagram Petra Fialy (@petr.fiala1964)

Jako občan této republiky jsem už unaven z toho, jak se neustále někdo naváží do naší vlády. Můžeme být rádi, že tam sedí odborníci na slovo vzatí, kteří nás pomalu, ale jistě vedou ven z krize, do která nás dostala vláda předchozí.

Článek

Kritizování vlády se asi stalo novým trendem, protože na něj můžete narazit na každém kroku. Pomlouvačných internetových článků jsou desítky, platforma Youtube je plná konspiračních videí o tom, co je vláda vlastně zač, a ve veřejných diskuzích se o ni neustále otírá opozice. Právě opozice je tím, kdo by se měl ze všech lidí v našem státě ozývat nejméně. Byla to totiž právě opozice, která nás za své vlády mezi roky 2017 a 2021 uvrhla do hluboké recese. Kroky Andreje Babiše a jeho vlády zejména během coronavirové krize připravily o práci mnoho podnikatelů, jejichž obchody musely zavřít, i zaměstnanců, kteří v nich pracovali. Zadlužení země stouplo tak, že se dnes nacházíme na neúnostné hranici. A z toho všeho se nás vláda Petra Fialy snaží dostat.

Vžijte se do situace, kdy se ujmete vedení něčeho, co je v naprosto zoufalém stavu. Ten, kdo to vedl před vámi, zanechal jen dluhy a spoušť. A vy jste ten, kdo to musí napravit. A to nejde ze dne na den. Vláda se snaží postupně ozdravit české finance. Kroky, které činí jsou značně nepopulární, proto je pro opozici snadné toho využít, aby proti vládě poštvala co největší množství občanů. Jenže když chcete snížit státní dluh, musíte zvýšit příjmy státní pokladny. A to bohužel nejde jinak než úsporami, zvyšováním daní a rušením některým úlev.

Vláda sice zvýšila odvody z platu zaměstnanců, zrušila daňové slevy na studenty, na školkovné i omezila daňovou slevu na nezaopatřenou manželku, všechno to ale bylo v rámci úsporného balíčku. A právě tyto kroky pomohou českou ekonomiku znovu nastartovat. Bez nich bychom se jen stále více propadali do recese a to je z ekonomického pohledu pro stát velmi závažný problém.

Některé skupiny občanů se však nechají ovlivnit kritikou vlády a zlákat líbivými slovy těch, kteří vládu kritizují. Sliby nemožného ale nejsou cestou, kterou by se Česko mělo vydat. Je to totiž cesto do záhuby. Apeluji proto na všechny, aby nevěřili planým a podbízivým slibům. Ono se to lehko řekne, ale praxe je diametrálně jiná. Volební průzkumy mezi občany a průzkumy důvěryhodnosti vlády jasně ukazují, že taktika opozice funguje. Volby by dnes vyhrálo ANO, koalice SPOLU by ztratila hodně svých voličů. Stejně tak podle některých průzkumů vládě věří pouze asi pětina obyvatel.

Je před námi ještě dlouhá cesta, než se z krize, která nás zasáhla, dostaneme. Pevně ale věřím, že současná vláda je tím, kdo nás z ní vyvede. Jednou její snahu oceníme a někteří z nás uznají, že se ve svém úsudku mýlili. Jenže to bude ještě dlouho trvat. Do té doby bude vláda čelit neustálým kritikám, přestože se snaží jen o dobro nás všech.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz