Hlavní obsah
Aktuální dění

Projev jak má být: Petr Pavel je důstojným prezidentem, který nám tak dlouho chyběl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Instagram Petra Pavla (@prezident_pavel)

Projev Petra Pavla na Nový rok nám ukázal, že se takové projevy mohou dělat i důstojně a slušně, aniž by docházelo ke zesměšňování určitých skupin obyvatelstva. Konečně se nemusíme stydět.

Článek

Prezident Petr Pavel vystoupil na Nový rok ve 13 hodin v České televizi se svým novoročním projevem. Po deseti letech se nám tak konečně vrátily novoroční projevy místo zbytečných a nicneříkajících Vánočních poselstvích Miloše Zemana.

Prezident Pavel mluvil věcně a vyjadřoval se k nejpalčivějším otázkám, které český lid zajímají. Velký prostor věnoval tragickým událostem na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, ke kterým došlo ve čtvrtek 21. prosince 2023. A je to dobře, že se hlava státu vyjádřila k tomu, co už téměř dva týdny prožívá celé Česko.

Prezident České republiky nechce hledat další viníky, ale chce, aby nás tak ohromné neštěstí, které nás postihlo, stmelilo a začali jsme konečně vystupovat jako jeden společný národ. Tím Petr Pavel jistě narážel na věčné rozepře, které jsou v Česku vyvolávané rozbroji mezi opozicí a vládnoucími stranami. Jenže opozice je stále proti všemu, s čím vláda přichází, přestože se jedná o velmi důležité a nezbytné kroky. Jenže se jedná o kroky, které nejsou populistické.

Prezident se ve svém projevu zmínil také o vojenské politice a o tom, že jsme konečně začali modernizovat vojenské vybavení. Nikdo si tady v Česku nepřeje válku, o to méně prezident země, premiér nebo vládní ministři. Ale nikdy nemůžeme vědět, jaké kroky podniknou státy, kterým mírové jednání nic neříká. Je třeba být připraven se bránit a k tomu jsou moderní technologie naprostou nezbytností.

Petr Pavel se zabýval i velmi kontroverzním tématem přijetí společné evropské měny. Přestože jsme členy Evropské unie již téměř dvacet let, stále jsme společnou měnu euro nepřijali, ač jsme se tomu ve smlouvě o přistoupení zavázali. A mohou za to zejména odpůrci této měny, kteří se snaží, abychom euro nikdy neměli. Jsme středem Evropy, jsme členy Evropské unie. Je ostuda, že jako jedna z mála zemí stále nemáme euro.

Starat se zejména o problémy mladých. To je další téma, kterému se Petr Pavel věnoval. Tak smysluplně jsme naše předchozí prezidenty neslyšeli mluvit snad nikdy za celá jejich funkční období. Prezident těmito slovy dodal sebedůvěru mnoha mladým lidem, kteří si nevěří. Přestože mají dobré nápady a chtějí se podílet na změnách a proměnách našeho státu, kvůli strachu z odmítnutí nebo kvůli zesměšňování ze strany starších se toho neodváží.

Byl to zkrátka projev, jak má být. Prezident stál na nádvoří Pražského hradu a působil vskutku reprezentativním dojmem. Přestože se jednalo o novoroční projev. Nezapomněl zmínit i svou rodinu a poděkoval své manželce za to, jak svou novou roli první dámy zvládá.

A to je něco tak krásného, že to určitě dojalo mnoho žen u televizních obrazovek. A nebyl to zcela jistě pouze mediální tah, nýbrž skutečné vyznání prezidenta republiky. Děkujeme, pane prezidente, za takový projev.

Zpracováno na základě:

Vysílání Novoročního projevu prezidenta republiky na České televizi (vysíláno dne 1.1.2024)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz