Hlavní obsah
Cestování

Průchody pražskými domy na Starém Městě: Naprostý klid, zvláštní atmosféra i vítaná zkratka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ŠJů / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Na této trase jako by se zastavil čas

Nedávno jsme se zúčastnili prohlídky, která nás vzala známými i méně známými průchody Starého Města. A byla to vskutku podívaná. Některá z míst nás naprosto nadchla, a proto jsem se rozhodl, že se s vámi o některá z nich podělím.

Článek

Nejsem typ na komentované prohlídky, proto jsem byl sám velice překvapen, když jsem své přítelkyni kývnul na to, že se s takovou prohlídkou vydáme na průzkum takzvaných tajných průchodů Starého Města. Nakonec jsem byl ale rád, že jsem se nechal přemluvit. Starým Městem jsem procházel už tolikrát, ale nikdy jsem si neuvědomil, jak krásná místa zůstávají zrakům turistů skryta a že i v tak rušných lokalitách může člověk najít naprostý klid. A o některá z těchto míst bych se s vámi chtěl podělit.

Foto: Ludek / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Kostel sv. Jiljí je vskutku monumentální

Průchodů najdete ve Starém Městě desítky, proto v tomto článku poukážu pouze na nejzajímavější část trasy, která nás vezme od kostela sv. Jiljí na Anenské náměstí. Vyhneme se přitom davu turistů a ještě si užijeme netradiční místa naplno.

Kostel sv. Jiljí patří mezi ty nejkrásnější v Praze. Jeho impozantnost je částečně způsobena tím, že se v úzké Husově ulici vypíná vysoko nad okolní budovy. Mísí se v něm původní románské motivy s gotickou přestavbou. Pokud bude zrovna otevřeno, určitě nakoukněte. Tady ale naše trasa teprve začíná. Prakticky přímo naproti kostelu sv. Jiljí je vstup do Zlaté ulice. Spousta lidí si pod vyslovení jejího názvu myslí, že se ocitla na Pražském hradě. Tam ale najdeme Zlatou uličku, nikoli ulici.

Foto: ŠJů / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Do Zlaté ulice je třeba se dát vlevo

Zde vás to bude lákat na pravou stranu, protože uvidíte krásné nádvoří se stolečky a slunečníky. Dát se ale musíte levou částí ulice, která už na první pohled působí trochu stísněnějším dojmem. Hned jak se do ní ale dáte, pochopíte její kouzlo. Ocitnete se naprosto izolováni od okolního světa. Nikde neuvidíte ani živáčka. Po levé ruce budete mít zdi lemujícího domu, po pravé straně zase vysokou zeď, přes kterou neuvidíte do dvora okolních domů. Zdá se až trochu nemožné ocitnout se v centru Prahy v uličce, kde nikdo není a je zde takový klid, až vám to může připadat trochu strašidelné.

Foto: ŠJů / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Člověk občas pochybuje, zda tato ulice vůbec někam vede

Jen co se ze Zlaté ulice dostanete na příčnou Liliovou, musíte hledat kamenný patník, který svým tvarem připomíná středověkého Golema, ochránce Židů. Ten nám totiž značí, kudy se vydat dál. Překvapeni budete také tím, že i další ulice se jmenuje Zlatá, přestože na tu původní vůbec nenavazuje.

Foto: Wolfgang Sauber / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Cestou narazíte na opravdu kouzelná místa

Tady se ocitnete v areálu bývalého kláštera svaté Anny. Přestože byl klášter již dávno zrušen, jeho budova stále stojí. Pohled na její rekonstruovanou podobu si můžete užít v naprostém klidu bez ruchu města, který sem z žádné strany nedoléhá. Uslyšíte jen šumění stromů, zpěv ptáků a případné poryvy větru. Tohle místo bylo z celé trasy nejkouzelnější.

Foto: Tobit Bilderwelten / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Praha, jak ji neznáte

Pak už se dáte dalším průchodem přímo naproti budově kláštera a vylezete na Anenském náměstí poblíž Divadla na Zábradlí. Tady trasa končí. A i přestože jsme vám ukázali jen dva průchody, které můžete ve staré Praze najít, každý, kdo miluje procházky po místech, která žijí svou vlastní atmosférou, bude nadšen. Odtud už to pak máte jen pár kroků na nábřeží, kde můžete svou procházku zakončit romantickým výhled na Vltavu a Hradčany.

Zpracováno na základě:

a komentované prohlídky „Tajuplné průchody Starého Města“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz