Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rakušanův boj: Cílí na nerozhodnuté voliče, jde proti koaličním partnerům a na debatách to schytává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Instagram Víta Rakušana (@vitrakusan)

Vít Rakušan zahájil sérii svých debat, se kterými objede některá města v naší zemi. Má za sebou jen jednu a už nyní můžeme říci, že to bylo opravdu zajímavé představení. Co nás bude čekat příště?

Článek

Pondělní setkání ministra Víta Rakušana s občany v rámci jeho „turné“ Bez cenzury nebylo jen obyčejnou debatou. Atmosféra v místní pivnici byla vyhrocená od samého začátku, kdy Rakušan svou debatu započal mezi dvěma stovkami místních obyvatel. A že měl mezi nimi spoustu odpůrců.

Počátek debaty ale vypadal, že nepůjde ani tak o debatu jako o hromadné osočování ministra vnitra. Během večera si Rakušan vyslechl spoustu urážek i drsných otázek. Přestože na některé ministr odpověděl, jiné se v záplavě dotazů ztratily. Těžko říci, zda to byl ministrův záměr, nebo na ně jen zkrátka zapomněl. Vždy se to ale týkalo otázek, na které určitě nebylo snadné hledat tu správnou odpověď.

Rakušan si pro místa svých osmi debat zvolil města v těch koutech naší země, které by mohl přetáhnout na svou stranu a získat tak jejich hlas ve volbách. Města, ve kterých žije velké množství nerozhodnutých občanů, mohou být takovým osobním přístupem ministra zlákání do sítí této politické strany. Týká se to Karviné, kde se debata v pondělí uskutečnila, ale také Sokolova, Mostu, České Lípy, Vyškova, Přerova, Ústí nad Labem a Havířova.

Vůbec tedy nejde o to, aby informoval veřejnost o krocích vlády. Vítu Rakušanovi jde jen o to, aby pokračoval ve své hře, kterou rozehrál videem, ve kterém zkritizoval doposud opatrnou taktiktu STANu plnou kompromisů. Je to jako by ministr vnitra vyhlásil boj proti všem politickým stranám včetně těch, se kterými je v koalici. Jako by tak trochu pozapomněl, že ministrem vnitra a místopředsedou vlády se stal na základě jmenování Petrem Fialou, což je sice premiér naší země, ale také předseda dnes už tak trochu konkurenční ODS.

Přestože diskutující na debatě požadovali po ministrovi demisi, musel je Vít Rakušan zklamat. On se totiž prostě nikdy nevzdá. Po všech skandálech jeho politické strany a rezortu se svého křesla ministra vnitra stále drží a vypadá to, že se ho jen tak pustit nehodlá.

Pro koalici SPOLU je to velká rána do zad. A pociťuji to i já, který jsem tuto koalici volil. Nyní mají ve vládě ministra, se kterým nemohou počítat a nemohou se na něj spolehnout. A to rozhodně komplikuje práci vlády. Vít Rakušan si totiž začal hrabat na svém písečku. Mnoho lidí v Česku je s vládou nespokojeno, přestože ta dělá, co může, aby naši zemi vyvedla z krize. Možná právě v nedůvěře občanů ve vládu shledává předseda STAN možnost získat velké množství voličů, které by mu mohlo zajistit vítězství v příštích volbách nebo alespoň dostatečnou podporu voličů.

Jenže tady nejde o vítězství té nebo oné politické strany. Jde především o to, aby naše země zase začala prosperovat, aby klesla inflace a aby začaly růst reálné mzdy. A toho může vláda a dohromady i celá Poslanecká sněmovna docílit pouze tak, že na tom budou strany spolupracovat. To se ale dělá těžko, když jde někdo proti vám.

Zpracováno na základě:

a vlastního názoru

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz