Hlavní obsah
Zdraví

Smrt herce Norberta Lichého jitří emoce, každý ale máme právo žít si po svém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Show Jana Krause / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Celé Česko před několika dny zasáhla smrt vynikajícího herce Norberta Lichého. Komentovat jeho smrt jako důsledek arogance Čechů je trochu přes čáru. Každý máme právo žít si po svém.

Článek

Norbert Lichý byl jedním z nejlepších současných herců, kterého ale v možnosti ztvárnění rolí limitovala jeho postava a vzhled. Za poslední dvě desítky let ztvárnil nespočet rolí ve vynikajících českých filmech i seriálech. Vynikal v komediálních rolích, avšak dokázal skvěle ztvárnit i záporáky.

Je patrné, že Norbert Lichý nežil zrovna zdravým životním stylem. A možná to byla jeho osobní reakce na svět přeplněný bio produkty a neustálé bilancování o tom, zda je dobré být vegetarián nebo dokonce vegan. Držet jakoukoli dietu s sebou totiž nese nemožnost konzumace některých pokrmů, které má člověk rád. A Norbert Lichý jako spousta Čechů tuto cenu nechtěl platit.

Osobně jsem zastáncem toho, že každý by se měl stravovat dle svého vlastního uvážení. Někdo inklinuje ke sportovnějšímu stylu životu, takže svůj jídelníček upravuje tak, aby ho strava v těchto sportovních výkonech nelimitovala. To je pochopitelné. Žádný životní styl, který má být pro člověka dlouhodobě prospěšný, by se však neměl zakládat pouze na tom, že si budu odepírat všechno, co mám rád a co mi chutná. I tak je ale pro určitá stravovací omezení a potlačení dalších zlovyků potřeba notná dávka vůle a odhodlání.

Norbert Lichý si ale chtěl žít život po svém. Bylo mu jedno, co si o něm budou druzí myslet. Nechtěl si nic odepírat. Bylo to jeho osobní rozhodnutí a na jednu stranu měl i pravdu. O tom už se zmiňuje stará lidová moudrost, která praví, že žijeme jen jednou. A tak Norbert Lichý svůj život prožil naplno.

Nikdo nemá právo nám mluvit do toho, pro jaký životní styl se rozhodneme. Je to pouze na nás. Některá rozhodnutí nás sice mohou později mrzet, ale to je zas jen a jen naše věc. Nesuďme tedy, prosím, své spoluobčany za to, že si podle nás zvolili špatně a jednou je to bude mrzet. Stejně tím nic nezměníme. Život skutečně žijeme jen jednou, tak ať si ho každý prožije tak, jak uzná za vhodné.

Norbert Lichý nám v české kinematografii a na televizních obrazovkách bude chybět. Naštěstí však máme spoustu snímků, ve kterých doslova exceloval, a tak ho budeme vídat i nadále a nikdy na něj nezapomene.

Zpracováno na základě:

a vlastniho názoru

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz