Hlavní obsah
Umění a zábava

Smysl pro tumor: Jedinečný seriál produkce České televize. Škoda, že takových seriálů ČT netočí více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jaroslav Fikota / Fotoservis České televize

Máme za sebou poslední díl divácky velmi úspěšného seriálu o studentovi medicíny, který onemocní rakovinou. Smysl pro tumor si získal přes milion diváků a posledním dílem je rozplakal.

Článek

Smysl pro tumor je jeden z nejkvalitnějších seriálů seriálové produkce České televize. Svědčí o tom jeho sledovanost i hodnocení. Každý díl tohoto seriálu sledovalo v průměru 1,35 milionu diváků, ale zasáhl jich až téměř 3 miliony. Celkové hodnocení seriálu se na Česko-slovenské filmové databázi ustálilo na 83 %, některé epizody však atakovaly i 90% hranici.

V seriálu herecky naprosto exceluje Filip Březina, mladý český herec, kterého můžeme znát například ze seriálu Místo zločinu: České Budějovice nebo ze štědrovečerní pohádky Klíč svatého Petra. To, jak si s rolí studenta Filipa, pohrává a jak dokáže vyjadřovat emoce, aniž by pronesl jedinou větu, je doslova herecký koncert. Tradičně skvělé výkony podávají v seriálu i Jiří Bartoška, Tereza Brodská nebo Pavel Řezníček.

Poslední epizoda seriálu nám přinesla nesmírně emotivní moment. Hlavní postavě se rakovina vrací a student Filip se tak dostává na scestí. Má boj s touto nemocí vzdát, nebo má na tomto světě proč žít? Závěr byl tak nesmírně silný, že mnoho diváků u televizních obrazovek rozplakal.

Ale Smysl pro tumor není jen obyčejný seriál, může být i malou útěchou a úlevou pro ty, kteří rakovinou skutečně trpí. Každá epizoda je totiž doplněna o komentář lidí, kteří si touto nemocí také prošli. A jejich rady mohou být v mnoha ohledech pro nemocného člověka zásadní. I proto si z tohoto hlediska zaslouží uznání.

Každá epizoda zpracovává jistou fázi nemoci a ukazuje divákům, jak ji daný pacient prožívá a jak se vyrovnává s tím, co mu nemoc přináší a co mu bere. Sledujeme počáteční šok z diagnózy, následuje období chemoterapie a ozařování, vypadávání vlasů, radost z uzdravení i zklamání z opětovné diagnózy. Ukazuje tedy nejen průběh nemoci, ale i myšlenkové pochody a vnitřní prožívání. Právě proto s postavou divák následně tolik sympatizuje.

Škoda jen dvou věcí. Seriál není autorsky český, ale je přejatý ze zahraničního originálu. Původní verze byla natočena v Belgii v roce 2018 a česká verze její příběh pouze kopíruje. A druhá věc padá na bedra České televize. Je škoda, že se takových seriálů netočí víc. Nové seriály, které televize natáčí, jsou v mnoha případech kriminálkami s detektivními prvky, často otřepanými tématy a mnohdy nevalnou kvalitou scénáře. Smysl pro tumor je ale důkazem toho, že i seriál z nemocničního prostředí má u nás šanci na úspěch.

Česká televize zaslouží uznání, že natočila seriál takových kvalit a že se nebála riskovat s tématem, které má tak trochu depresivní nádech. Díky skvělému scénáři je ale vše bráno tak trochu s nadhledem a notnou dávkou smyslu pro humor.

Zpracováno na základě:

vysílání seriálu Smysl pro tumor

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz