Hlavní obsah
Umění a zábava

Smysl pro tumor: Konečně skvělý seriál je hereckým koncertem famózního Filipa Březiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fotobanka České televize

Česká televize v pondělí večer uvedla nový seriál z lékařského prostředí studentů medicíny. A je to po dlouhé době konečně něco, co člověka zaujme na první pohled. I když má ale seriál komediální podtón, pohrává si s vážnými tématy.

Článek

Smysl pro tumor začíná jako příběh mladého studenta medicíny, který nedělá nic jiného, než se učí, chodí se bavit do klubů a střídá jednu dívku za druhou. To může na první pohled vypadat jako prvoplánové klišé. Ale opak je pravdou. Přestože je Filip studentem medicíny, již na konci prvního dílu se role obrátí. Filipovi je diagnostikována rakovina a on neví, jak s tím má naložit a jak se má před svým okolím chovat. Ze studenta medicíny se rázem stává i pacient.

Přestože závažné téma onemocnění rakovinou se seriál snaží kompenzovat humorem, a to zejména situačním, v žádném případě to nepůsobí jako degradace daného tématu a nesnižuje to ani jeho kvalitu. Dokonce seriál pracuje i se skutečnými příběhy lidí, kteří si život s rakovinou vyzkoušeli na vlastní kůži. O jejich komentáře jsou jednotlivé díly tohoto seriálu obohaceny a nabízí nám tak komplexnější pohled na celou věc, pokud jsme se nikdy s touto nemocí nesetkali.

Foto: Fotobanka České televize

Celkem osm epizod také napovídá, že seriál nebude zbytečně natahovaný a příběh bude plynout jako voda. Takový optimální počet epizod dokáže divákovi nabídnout neotřelý formát, aniž by ho časem omrzel a začal nudit.

Za zmínku stojí i herecké výkony. Role Filipových rodičů se ujali ostřílení čeští herci, Tereza Brodská a Pavel Řezníček, a přestože jejich vzájemný vztah není ani zdaleka ideální, dokáže vykouzlit úsměv na divácké tváři. A to hned z několika důvodů. Někomu totiž může připomenout vlastní manželství, někomu zase může takový vztah přijít absurdní až směšný. Oba dva zmiňovaní herci jej však zahráli dokonale. Smysl pro tumor si zkrátka na nic nehraje. Zobrazuje skutečný život dnešní mladé i starší generace a je věrným obrazem společnosti.

V seriálu si zahrál i Jiří Bartoška, což může být lákadlem pro řadu jeho fanynek, ale největší prim v tomto seriálu patří představiteli hlavní role Filipa. Teprve osmadvacetiletý herec Filip Březina, který ho ztvárnil, se role zhostil naprosto bravurně. Vidět jsme ho sice mohli již v některých seriálech a filmech posledních let, ale teprve nedávno se začal na obrazovkách objevovat daleko častěji. Zahrál si i hlavní roli v nové štědrovečerní pohádce Klíč svatého Petra.

Foto: Fotobanka České televize

Filip Březina dostal v prvním díle velký prostor a za jeden jediný díl dokázal, že je doslova geniálním hercem. Během pár minut se dokázal proměnit z bezstarostného a nezodpovědného mladíka posedlého sexem přes dumajícího studenta medicíny, který se snaží prosadit, až na zoufalého a vyděšeného pacienta, který se právě dozvěděl, že má rakovinu. A úžasné na tom je, že mu to všechno věříte až do posledního záběru. Věřím, že díky tomuto seriálu se z Filipa Březiny stane jeden z nejlepších a nejobsazovanějších českých herců mladé generace.

Smysl pro tumor má rozhodně co nabídnout. Nejen těm, kterých se rakovina v životě dotkla, ale i těm, kteří si myslí, že seriál s takovým tématem musí být depresivní. On ale pobaví, dojme i donutí k zamyšlení. A to je to, co už jsme u nás na televizních obrazovkách dlouho neviděli.

Zpracováno na základě:

a první epizody seriálu „Smysl pro tumor“ (vysíláno 7.1.2023)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz