Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Úžasní mořští andělé jsou v ohrožení, stále kyselejší voda jim ničí potravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Matt Wilson, Jay Clark / Wikipedia Commons / Public Domain

Moře a oceány jsou při pohledu na ně balzámem na duši. Pod hladinou se však skrývá neprobádaný svět, který čas od času vydá něco fascinujícího.

Článek

Širé oceány, které omývají pevninské břehy, tvoří více než 70 % povrchu naší planety. Při pohledu na ně může člověk lehce nabýt dojmu, že se jedná pouze o vodní plochy zmítané vlnami. Opak je ale pravdou. Moře a oceány jsou totiž tvořeny komplexem živých organismů. Od nejmenších řas až po největší soudobé tvory na zemi. Mimo jiné zde žijí i tvorové, kterým se kvůli jejich vzhledu neřekne jinak než mořští andělé.

Mořští andělé, neboli valovky severní, jsou druh plovoucích plžů dorůstající se velikosti až 8 cm. Vyskytují se převážně v arktických vodách Severního ledového oceánu, ale i severních částech Atlantiku. Přirozeně se pohybují od vodní hladiny až do hloubek atakujících 500 metrů. Jejich průsvitné tělo, které představuje jejich nohu, není chráněné žádnou ulitou. Z této nohy pak vyrůstají dvě křídla, které těmto tvorům umožňují pohyb. I přes svůj éterický vzhled a název se ale jedná o velmi zdatné dravce. Jsou totiž vybaveni třemi chapadly. Díky nim jsou pak schopni snáze lovit svou kořist. Mezi jejich hlavní potravu patří drobní ulitnatci. A právě za pomocí těchto z hlavy vyrůstajících chapadel dokáží poměrně snadno vydolovat obsah ulity.

Foto: Kevin Raskoff / Wikipedia Commons / Public Domain

I když jde o schopné predátory, sami jsou důležitou částí potravního řetězce. Často jsou totiž obsaženy v planktonu, a tak si na nich běžně pochutnávají kytovci. Právě díky tomu jim dříve rybáři prozaicky přezdívali velrybí jídlo. Mezi další strávníky, kteří si na nich pochutnávají, se řadí i některé dravé ryby, jako je například losos keta. Jejich jedinou obranou je vzhled. Průsvitné rosolovité tělo je totiž ve větších hloubkách téměř neviditelné, a proto je pro ostatní dravce náročné vůbec zjistit, že se kolem nich tito mořští andělé vyskytují. Jelikož se jedná o plže, jsou valovky hermafrodité. To znamená, že mohou nabývat jak samčího, tak samičího pohlaví, sami sebe však oplodnit nedokáží. Po spojení dvou těchto jedinců dochází k pářícímu aktu a oplodnění vajíček, která mořští andělé vypouštějí ve slizovité hmotě volně do oceánu.

I přesto, že pro západní kulturu jde v podstatě o nově objevené tvory, pro tu východní, zejména pak tu japonskou, jde o něco zcela běžného. Japonci byli těmito tvory natolik fascinováni, že na základě jejich podoby vytvořili dvě stvoření do animovaného světově proslulého seriálu Pokémon.

Bohužel, i když jde o početnou skupinu tvorů, můžeme o ně snadno přijít. Díky nadměrnému spalování fosilních paliv dochází k neustálému snižování pH vody, tedy k okyselování oceánů. A právě na kyselost vody je velmi náchylná jejich přirozená potrava. Čím bude voda kyselejší, tím méně potravy budou mít mořští andělé k dispozici. Je tedy nejvyšší čas začít se správně starat o naši planetu, abychom v blízké budoucnosti neznali některé fascinující tvory jenom z animovaných seriálů.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz