Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Věčné chemikálie jsou hrozbou pro lidstvo: Kontaminovali vodu i živočichy a vydrží až tisíce let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay / Creative Commons / Pexels.com

Následky lidské činnosti mohou mít devastující účinky nejen na lidské zdraví, ale i na prostředí, ve kterém žijeme.

Článek

Žijeme v době, kdy je ochrana životního prostředí klíčovější než kdy jindy. S postupujícím časem je stále patrnější, že naše planeta je křehká a že naše jednání má dlouhodobé a často nepředvídatelné následky.

Nová studie zaměřená na kvalitu naší povrchové a podzemní vody tak přichází s alarmujícími výsledky. Environmentální výzkumníci zjistili, že z více než 45 000 zkoumaných vzorků podzemních vod z celého světa bylo zhruba 31 % kontaminovaných PFAS látkami. Vzorky povrchové vody, z jezer řek a rybníků, pak vykazovaly nebezpečnou kontaminaci v 16 % případů. Děsivé na tom je, že vzorky byly vždy odebírány daleko od míst, které by byly zjevně znečištěné, tedy daleko od chemických továren, velkých industriálních zón, vojenských objektů či cvičišť pro hasiče a letišť. I když se jednalo o sběr dat převážně z  Evropy, USA, Kanady, Austrálie a pacifického pobřeží Asie, kde je největší počet pracovníků v oboru životního prostředí, předpokládá se, že určitá míra kontaminace odpovídá celosvětové úrovni.

Co jsou PFAS?

PFAS, neboli věčné chemikálie, jsou látky uměle vytvořené člověkem. Jedná se o soubor čítající až neuvěřitelných 4700 sloučenin. PFAS jsou perzistentní látky neboli látky, které setrvávají díky silným vazbám v chemických sloučeninách v přírodě několik stovek, ba dokonce i několik tisíců let. A právě tyto chemikálie se v průběhu času hromadí jak v lidském těle, tak i v našem životním prostředí.

Bohužel se s nimi člověk setkává na denním pořádku. PFAS jsou totiž často obsaženy v produktech každodenní potřeby. Jedná se například o menstruační potřeby, make-upy, zubní nitě, obaly od jídla či nepřilnavé pánve. Ve velkém se taktéž nacházejí například na sportovištích s umělým trávníkem či v pesticidech používaných v zemědělství. Podle vědců může kontaminace vést ke spoustě zdravotních komplikací. Vysoká míra expozice určitým chemikáliím PFAS je spojována s vyššími hladinami cholesterolu, poškozením jater a imunitního systému. Může taktéž souviset se zvýšeným krevním tlakem a preeklampsií během těhotenství, stejně jako s rakovinou ledvin a varlat.

Foto: Evropská agentura pro životní prostředí / Creative Commons by 2.5 dk / wikicommons

Účinky expozice PFAS na lidské zdraví

Čištění vody je důležité. Naštěstí jsme schopni a daří se nám díky moderním technologiím tyto chemikálie z vody odfiltrovat, celosvětový problém to však neřeší. PFAS totiž nepředstavují problém jenom v pitné vodě. Tyto látky se objevují i ve volné přírodě a tedy i v organismech volně žijících zvířat. Odstranit tyto zdraví nebezpečné látky z přírody bude pro lidstvo velkou a snad ne nemožnou výzvou. Nyní je důležité omezit jejich výrobu a jejich aplikaci v každodenním životě, protože máme jen jedno zdraví a planetu, o kterou je třeba se starat.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz