Hlavní obsah
Umění a zábava

Velké finále StarDance: Diváci mohou vítěze ovlivnit jen z poloviny, vyhrát tak může kdokoliv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Snizak / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Eva Adamczyková

Velké finále jednoho z nejsledovanějších pořadů současnosti je tady. O titul vítěze se budou ucházet tři skvělé páry. Bude to souboj mezi tancem a oblíbeností. Rozhodnutí totiž bude na divácích.

Článek

Pořad StarDance vysílá Česká televize již od roku 2006 pravidelně na podzim. Ne každý rok se ale soutěž uskutečnila, a tak letos můžeme sledovat její 12. řadu. Patří však stále k nejsledovanějším pořadům podzimu. Od prvního dílu si drží svoji sledovanost kolem 1,5 milionů diváků, což představuje podíl kolem 40 procent všech lidí, kteří mají zapnutou televizi. Poslední dva díly, kdy už se počet tančících párů začal výrazně redukovat, sledovalo ještě mnohem více diváků. Výsledná čísla neměla daleko k 1 700 000 sledujících a 50 procentům všech před obrazovkami ve věkové kategorii 15+. Takže finále bude jistě sobotní nejsledovanější televizní událostí.

A je to dobře, protože právě diváci, kteří se na pořad dívají, mohou svými hlasy ovlivnit výsledek celé soutěže. Jenže méně, než si mnozí myslí. Není to tak, jak se již mnohokrát napsalo, že porota může udělit maximálně třicet bodů, protože jsou porotci tři a maximální známka od jednoho je deset, a o ostatním rozhodují diváci. Systém hlasování a bodování je zcela jiný.

Porotci mohou skutečně rozdat až třicet bodů, ale ty jsou určené pouze k tomu, aby nám soutěžní páry seřadily páry od nejlepšího po nejhorší. Pár, který pak ve výsledkové tabulce skončí na prvním místě dostane deset bodů, ten na druhém místě devět bodů a každé další místo na stejném principu o bod méně. A to samé platí u diváckého hlasování. Pár, který od diváků obdrží nejvíce hlasů, započte se mu za toto hlasování deset bodů, pár s druhým nejvyšším počtem hlasů od diváků dostane devět bodů, a tak to pokračuje, dokud není zásoba párů vyčerpána. O tom, kdo zůstane a kdo soutěž opustí, rozhoduje součet výsledných bodů za hodnocení poroty a hlasování diváků. Ten nejúspěšnější pár tak může získat maximálně dvacet bodů.

Hlasování poroty a diváků je tak zcela rovnocenné a není pravda, že by hlavní slovo měli právě diváci. Ovlivnit volbu vítěze však určitě mohou. Dnes večer se tak skutečně odehraje souboj mezi tancem a oblíbeností. Odborná porota totiž hodnotí zejména na základě tanečních dovedností jednotlivých párů, diváci se často nechávají ovlivnit oblíbeností a sympatiemi.

Páry Eva Adamczyková s Jakubem Mazůchem a Darija PavlovičováDominikem Vodičkou mají možnost od odborné poroty získat deset či devět bodů. Jsou totiž tanečně absolutně skvělí. Eva Adamczyková si po celou dobu soutěže drží vysokou laťku svých vystoupení, avšak není na ní znát žádný výrazný pokrok a její výkony začínají být trochu monotónní, kdežto Darija Pavlovičová byla na začátku šedou myší soutěže, kolo od kola se však neuvěřitelně zlepšovala a dnes se Evě Adamczykové v mnohé vyrovná.

Třetím párem je kajakář Vavřinec Hradilek s partnerkou Kateřinou Bartuněk Hrstkovou. Ty jsou tanečně nejhorší. Za dvěma dalšími finálovými páry zaostávají o mnoho mílových kroků. Jenže jsou to diváčtí oblíbenci. To dokázalo i to, kdy tento pár vyřadil tanečně bezchybnou Ivu Kubelkovou. Pár tak může od diváků získat klidně deset bodů.

Šance na vítězství budou ve finále zcela vyrovnané a vyhrát může opravdu kdokoli. Finálový večer tak bude nabitý emocemi a nikdo nedostane nic zadarmo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz