Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vít Rakušan si to videem ze šatny pěkně rozházel. Kdy už dojde Fialovi trpělivost?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Instagram Víta Rakušana (@vitrakusan)

Před Vánoci to bylo video ve stylu Lásky nebeské, kdy Vít Rakušan převracel stránky se sliby občanům, teď je tady debata ve volejbalové šatně. Není tohle už příliš nejen pro občany, ale pro koalici SPOLU?

Článek

Na politiku máme v našem státě odborníky. Ať už jsou to přímo někteří politici nebo učení politologové, jsou to právě oni, kdo utvářejí politiku a mají právo hodnotit výsledky určitých kroků. Protože tomu prostě rozumí. Ale my občané žijeme ve svobodném státě, a tak máme také právo vyjádřit svůj názor. Neměli bychom však hodnotit něco, čemu nerozumíme. Nejsem sice politik, jsem ekonom, ale video, které v posledních dnech natočil Vít Rakušan, mě prostě nenechává chladným.

Ve volbách v roce 2021 jsem volil vítěznou koalici SPOLU skládající se ze tří politických stran. A volil bych je znovu. Jenže kvůli nadpolovičnímu počtu mandátů v Poslanecké sněmovně se SPOLU muselo spojit i se stranou Starostové a nezávislí, v jejímž čele stojí současný ministr vnitra a vicepremiér České republiky Vít Rakušan. Jeho jmenování na tyto posty jsem nesl nelibě už v době, kdy se sestavovala vláda. Na druhou stranu byl tento ústupek premiéra Fialy logický. Pokud chtělo SPOLU skutečně něco změnit, potřebovalo i podporu Starostů. Rakušan tak dostal, co chtěl, a s jeho hlasem se dalo počítat.

Jenže už před Vánocemi Vít Rakušan uveřejnil na svém instagramovém profilu video, ve kterém mluví o tom, že kvůli soudržnosti vlády musel učinit řadu kompromisů, ale že udělá všechno proto, aby získal důvěru občanů zpátky. Už tady se jasně ukázalo, že Starostové a nezávislí nejsou spokojeni s tím, co mají. Nechtějí dělat kompromisy, chtějí rozhodovat.

Líbivá kampaň, kdy ministr vnitra a zároveň vicepremiér promlouvá přímo k lidem, může na mnoho potenciálních voličů zapůsobit pozitivním dojmem. Vypadá to, že Vítu Rakušanovi nejsou jeho spoluobčané ukradení a že se v nadcházejícím období bude zajímat hlavně o ně. Byl to dobrý marketingový tah, akorát to provedení bylo naprosto tragické. A tak se zřejmě ministr vnitra rozhodl, že tento svůj nápad z konce loňského roku vylepší.

A tak vzniklo video z volejbalové šatny, kde přiznává, že jeho strana své voliče zklamala a že je třeba do toho jít naplno a dělat politiku tvrdě. Není to ale ani tak vzkaz lidem, jako jeho koaličním partnerům, koalici SPOLU. Vít Rakušan doslova vyhlásil boj proti Petru Fialovi. A to by si v žádném případě člen vlády neměl dovolit.

Jako první by měl být o případném rozporu, nesouladu či stížnosti obeznámen premiér. Na základě vzájemné diskuze by pak měl být problém komunikován k veřejnosti. Tohle je postup, který jistě nechápe mnoho českých občanů. A je přitom jedno, zda jsou to voliči vládnoucích stran nebo opozice. Je to zkrátka celé k smíchu.

Proč to Vít Rakušan udělal, nedokážu vysvětlit. Být ale na místě premiéra, žádal bych jeho okamžitou rezignaci. A nebo ještě lépe, okamžitě bych jej odvolal. Mít ve vládě člověka, kterému jako premiér nemohu věřit, by bylo pro mě naprosto neakceptovatelné. Snad to Petr Fiala uvidí stejně.

Zpracováno na základě:

a vlastního názoru

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz