Hlavní obsah
Finance

Vládo, co takhle EET místo zvyšování daní? Teď budeme doplácet všichni na nepoctivé obchodníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nicola Barts / Creative Commons / pexels.com

Už od Nového roku platí některé změny v oblasti daní, odvodů a daňových slev, které se dotknou nás všech. Přitom by stačilo si posvítit na ty, kteří některé příjmy zamlčují.

Článek

Nový rok s sebou přinesl změny, které Češi příliš přijímají poněkud nelibě. Zrušila se nebo omezila některá daňové zvýhodnění, což pocítí zejména studenti, rodiče s malými dětmi a manželé, z nichž jeden nevydělává. Pocítí je ale i každý zaměstnanec. Ten totiž ze své hrubé mzdy odvede více než doposud, novoroční novinkou je totiž nemocenské pojištění ve výši 0,6 procenta z hrubé mzdy. Daň z nemovitých věcí stoupla skokově až o 1,8 násobek původní hodnoty a bude se každý rok zvyšovat dle aktuální inflace. Zvýšení se dotklo i daně z lihu a z tabáku, takže naše neřesti budou zase o něco dražší. A to je jen malý výčet změn, které už platí, nebo začnou platit v průběhu letošního roku.

Na daňové a další změny tak doplatí opravdu každý z nás. A lidé by to s pokorou přijali, pokud by to vedlo k tomu, že se Česko díky tomu dokáže alespoň částečně dostat z krize, ve které se nyní nacházíme. Jenže proč bychom měli na nedostatek financí ve státní pokladně doplácet všichni, když nám zrušením EET unikají miliardy od nepoctivých obchodníků?

EET jako elektronická evidence tržeb měla jeden kruciální význam, a to zabránit obchodníkům, aby některé ze svých tržeb zatajovali. Zatajením tržeb totiž dochází k úniku financí. Tomuto způsobu jednání se říká šedá ekonomika. Jak ale může takový obchodník něco zatajit?

Klasická situace, kdy má k tomu nepoctivý obchodník příležitost, je ta, že si například v kamenné prodejně něco koupíte, zaplatíte, ale nevyžadujete účtenku. V takovém případě nemusí tento prodej obchodník vůbec převést do svého účetnictví a prodaný produkt odepíše například jako vadný. To lze provést i v momentě, kdy si objednáváte online a obdržíte fakturu. I proběhlý nákup lze totiž stornovat a v účetnictví se tvářit, že vůbec neproběhl. Jde o to, co si takový obchodník dovolí.

Tímto nepoctivým jednáním přichází stát o peníze prakticky dvakrát. V první řadě se u nepoctivého obchodníka sníží daň z příjmu fyzických nebo právnických osob, záleží na tom, zda se jedná o osobu nebo firmu. To se stane jednoduše tím, že nepřevedení prodeje do účetnictví nezvýší obchodníkem deklarovaný zisk, takže se z tohoto dodatečného zisku daň neodvede. Stejně tak ale není povinen z obchodu, který se podle něj neuskutečnil, odvést ani daň z přidané hodnoty. Takže pro obchodníka je to velmi lákavá příležitost.

Elektronická evidence tržeb měla tomuto jednání některých obchodníků zabránit alespoň z části a naplnit tak státní pokladnu potřebnými miliardami. V době covidu však byla taková evidence přerušena a s nástupem nové vlády zcela zrušena. Přesto podle nejnovějších studií uniklo za rok 2023 tímto způsobem přes bilion korun. I kdyby se z těchto peněz měl dostat do státní pokladny jen zlomek, tak to přece stojí za to. Takhle tyto úniky zaplatíme všichni a nepoctiví obchodníci se nám můžou smát.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz