Hlavní obsah
Cestování

Zapomenutý klášter na Smíchově uniká pozornosti kolemjdoucích. Přitom je to jedinečný skvost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vojtěch Šafránek (Vojtasafr) / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Klášter sv. Gabriela na Smíchově

Obchodní centrum Nový Smíchov často doslova praská ve švech, ale jen málokdo z těch, kteří se v něm nachází, tuší, že se jen pár desítek metrů od tohoto obchodu nachází skvost české architektury, na který se tak trochu zapomnělo.

Článek

Když se člověk vydá od obchodního centra Nový Smíchov, narazí doslova po pár metrech na park Sacré Coeur, z něhož jsou nádherné výhledy na Prahu. Kdo se ale odváží udělat ještě pár dalších metrů, najde prakticky hned za tímto parkem klášter svatého Gabriela, dnes nazývaný jako Gabriel Loci. Kdo o něm ještě neslyšel, bude zcela jistě překvapen jeho monumentálností a kouzlem, které z něj vyzařuje.

Foto: Aktron / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Komplex kláštera spolu s kostelem

Monumentální klášterní budova a prostor kolem ní těsně přiléhá na kostel Zvěstování Panny Marie, kterému se lidově říká kostel svatého Gabriela. Ten stále slouží církevním účelům. Celý komplex působí fascinujícím dojmem a v jeho okolí, zejména při posezení před kostelem, kde si v teplých měsících můžete dát i občerstvení, ucítíte místního genia loci. Právě proto dnes komplex nese název Gabriel Loci.

Přestože se jedná opravdu o skvost pražské architektury, který tak trochu upadl v zapomnění, pochází tato stavba, o které nevědí ani mnozí Pražané, z konce 19. století, konkrétně z roku 1891. Svou církevní funkci ale neplnil příliš dlouho. Jako klášter byl zrušen již krátce po vzniku samostatného Československa v roce 1919. Dále byl využíván ke světským účelům. Byl tady poštovní úřad, následně pak Poštovní spořitelna a od 30. let 20. století Poštovní muzeum. Po válce zde sídlila poštovní poukázková ústředna, od roku 1998 pak ředitelství pražských pošt. Po odchodu poštovních orgánů a následného zrušení poštovního muzea přichází v roce 2016 rozhodnutí klášter prodat. To se ovšem podaří až v roce 2019. Za více než 350 milionů korun jej v tom roce kupuje realitní společnost, která plánuje rozsáhlou rekonstrukci objektu, ze kterého chce postupem času vybudovat pětihvězdičkový hotel.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Kostel sv. Gabriela přiléhající ke klášteru

Zatím se ale do rekonstrukce nikdo moc nemá a klášter je od roku 2020 zpřístupněn veřejnosti jako kulturní památka a je možné si jeho prostory i pronajmout na nejrůznějších soukromé i veřejné akce od konferencí až po svatby. Kromě toho se zde nachází letní kino a letní scéna divadla pod širým nebem.

Nejhodnotnější částí areálu je právě interiér kostela. Ten je bohatě zdoben malbami a jeho součástí jsou i sochy Panny Marie a svatého Gabriela v nadživotní velikosti. V rámci speciálních komentovaných prohlídek je možné jej za poplatek navštívit. Prohlídková trasa návštěvníka provede jak interiérem zmiňovaného kostela, tak prostory uvnitř kláštera, který se rozkládá na ploše o rozloze 5 tisíc metrů čtverečních. Prohlídky se však konají nepravidelně. Je tedy dobré si předem ověřit termín jejich konání.

Foto: Vojtěch Šafránek (Vojtasafr) / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Interiér kostela sv. Gabriela

Návštěva komplexu kláštera a kostela sv. Gabriela je unikátní podívanou. Nachází se v centru Smíchova a přitom je stranou ruchu velkoměsta. Svým geniem loci vás prostě dostane.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz