Hlavní obsah
Jídlo a pití

Zasadíte jednou a sklízíte několik let. Chřest, topinambur i rebarbora jsou v kuchyni perfektní

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Olly / Creative Commons / Pexels

Mít vlastní vypěstované bylinky a zeleninu je každoročním cílem mnoha zahrádkářů. A proto každoročně vyvíjejí značné úsilí, aby se jim to povedlo. Existují ale méně pracné varianty, kdy nám stačí pouze jednou vysadit a užívat si sklizně několik let.

Článek

Výsadba do záhonů je činnost, kterou s vervou, povětšinou periodicky, opakujeme rok co rok. Oproti jednoleté zelenině a bylinkám ale existují i takové plodiny, které stačí do záhonu vysadit jednou. Víceleté bylinky a zelenina pak budou plodit i několik let a budou nám dělat radost s minimem práce a úsilí.

Mezi nejznámější víceletky vhodné k výsadbě patří bezesporu chřest odolný proti mrazu. Tato nejen v Čechách velmi populární jarní zelenina je považována za opravdovou delikatesu. Sklizené a jemně křupavé zelenkavé výhonky můžete připravit na milion způsobů. Stačí se jen inspirovat v jednom z mnoha receptů. Jedinou nevýhodou chřestu může být, že je poměrně náročný na prostor. Taktéž je potřeba počítat s tím, že první rok čekáte, než se chřest ujme, a vy tak budete bez sklizně. Pravidelnou konzumací navíc pomáháte svoje tělo z jara detoxikovat a odvodňovat.

Foto: burst / Creative Commons / Pexels.com

Chřest

Další oblíbenou bylinkou, kterou můžeme na záhoně pěstovat jako víceletku, je rukola. Dejte však pozor jakou odrůdu vyberete. Ne všechny jsou víceleté. Vhodná je proto rukola divoká. Svojí chutí připomíná rukolu setou nebo řeřichu. Je třeba ji sklízet vždy, než jde do květu a zhořkne. Jedná se tak o zcela nenáročnou a odolnou rostlinu, které stačí akorát dostatek vláhy. Výborně se hodí do zdravých salátů nebo jako příloha či ozdoba na pizzu. Oceníte u ní i to, že je plná antioxidantů a minerálů, jako jsou draslík, vápník a hořčík.

Kdo doma rád peče sladké, jistě uvítá na svém záhoně mrazuvzdornou rebarboru. Tato rostlina vám při dobrých podmínkách vydrží i 10 let. Má ráda vápenaté podloží a pokud ji chcete přilepšit, spousta zkušených zahrádkářů doporučuje při výsadbě použít kravský hnůj. Rebarbora se skvěle hodí do koláčů, buchet, ale i ke kuřeti a slaným pokrmům ve formě různých omáček a dipů. Kromě její specifické chuti je rebarbora skvělá pro svoje pozitivní vlastnosti pro naše tělo. Pomáhá nám od stavů deprese, chrání srdce a skvěle detoxikuje střeva. Jen pozor na listy, ty se nekonzumují, neboť jsou jedovaté.

Foto: Eva Bronzini / Creative Commons / Pexels.com

Rebarbora

Jako další z matadorů, který na svém stanovišti vydrží i několik let, je libeček. Tato nenáročná bylina má ráda humózní půdu a vydrží vám i v polostínu. Její aromatická chuť a specifická vůně skvěle dochutí polévky. Jsou mu taktéž přisuzovány léčebné účinky, neboť působí protizánětlivě a má blahodárné vlastnosti na játra a ledviny. Proto se hodí i na výluh do čajů.

V neposlední řadě můžeme začlenit do naší zahrádky topinambur. Tato nenáročná víceletá plodina je ceněná pro svoje hlízy, které jsou na rozdíl od brambor poživatelné i v syrovém stavu. Mají krásnou oříškovo-kaštanovou chuť a jsou vhodné pro různé druhy zpracování. Oceníte ho pro jeho zdraví prospěšné účinky. Obsahuje totiž inulin, která působí ve střevech blahodárně jako prebiotikum. Taktéž snižuje hladinu cukru v krvi, což jistě uvítají lidé s diabetes. V neposlední řadě obsahuje fytochemikálie, díky nimž nám pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krevním řečišti.

Pokud se rozhodnete si trochu pracovně odlehčit, volba víceletých druhů bylinek a zeleniny se jeví jako dobrá volba pro udržitelnou zahrádku, která vám bude dělat radost nejen na oko, ale i v kuchyni.

Zpracováno na základě:

a vlastních zkušeností.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Chřest
Rebarbora

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz