Hlavní obsah
Lidé a společnost

Život herce Svojtky si vzala tramvaj, jeho tělo našel taxikář. Nebylo možné ho identifikovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jeffrey Czum / Creative Commons / pexels.com

Petr Svojtka patřil ve své době k nadějným mladým hercům českého filmového světa. Bohužel se mu stala osudná jízda tramvají. Jeho ležící bezvládné tělo bylo nalezeno kolemjedoucím taxikářem.

Článek

Petr Svojtka se narodil těsně po válce v roce 1946. Po maturitě pro něj bylo DAMU jasnou volbou. Po jeho absolvování zamířil na divadelní prkna. Nejprve do Divadla Jiřího Wolkera a posléze i do Národního divadlo jako člen činohry. Brzy ale přišly nabídky na první filmové role.

Zahrál si v úspěšných seriálech jako například Třicet případů majora Zemana, Žena za pultem, Inženýrská odysea nebo Arabela. Právě ze seriálu Arabela pochází jeho asi nejznámější televizní role. Ztvárnil zde psychiatra a blízkého přítele hlavní mužské postavy Petra Majera v podání Vladimíra Dlouhého.

Patřil ale i k úspěšným filmovým hercům, živil se také dabingem. Každý si vybaví jeho hlas, když se řekne pohádka Tři oříšky pro Popelku. V té totiž slyšíme jeho hlas vycházet z úst prince Pavla Trávníčka. Dle tvůrců pohádky měl Trávníček v té době silný brněnský přízvuk, proto bylo třeba jej předabovat. A toho se ujal právě Petr Svojtka.

Herec byl velkým milovníkem žen. Za svůj krátký život byl třikrát ženatý, pokaždé se známou českou herečkou. Z každého manželství měl vždy jedno dítě. Jeho první láskou byla Kateřina Macháčková, známá například ze seriálu Život na zámku. Do druhého manželství vstoupil se slavnou herečkou Janou Janěkovou. Teprve až ve třetím manželství to vypadalo, že bude Petr Svojtka konečně šťastný. Jeho třetí ženou se stala Jana Boušková, současná manželka Václava Vydry. Měli spolu syna, ale jeho výchovu už si Svojtka užít nestihl. Zemřel ve věku 35 let, když jeho synovi byli dva roky.

Osudnou se mu stala jedna ze souprav tramvaje pražské hromadné dopravy. Přesné okolnosti jeho smrti jsou dodnes velkou neznámou, ale pracuje se se třemi základními variantami. Jednou z nich je Svojtkova láska k adrenalinu. Posilněn alkoholem se rozhodl, že si užije jízdu tramvají poněkud netradičně. Nenastoupil tak do vozu, ale projel se na spřáhlech mezi vagóny. Jenže alkohol udělal s hercovou rovnováhou své a ten spadl přímo pod tramvaj.

V druhé variantě jeho smrt zavinil špatný zrak. Petr Svojtka totiž velmi špatně viděl, a tak se mu právě tato vada mohla stát osudnou. Mluvilo se ale i o tom, že vůbec nešlo o nehodu a že Petr Svojtka spáchal sebevraždu. Tomu by nasvědčoval fakt, že přibližně v té době si Svojtka vysnil roli Hamleta, o kterou se ucházel. Jenže o ni krátce před smrtí přišel. Na druhou stranu se zdá velmi nepravděpodobné, že by sebevraždu spáchal člověk, který právě nalezl rodinné štěstí a měl malého dvouletého syna.

Řidič tramvaje nevěděl, že pod koly jeho vozu skončila osoba. Tělo tak objevil až kolemjedoucí taxikář, který přivolal pomoc. Herci už však pomoci nešlo. Byl na místě mrtvý. Identifikace proběhla jen na základě jeho dokladů, neboť vzhledem k příčině smrti nebylo možné jej identifikovat podle nalezeného těla.

Petr Svojtka odešel 9. května 1982 z tohoto světa, zanechal za sebou zdrcenou manželku a tři děti, které ten den ztratily otce. Na filmovém nebi ale jeho hvězda září dál.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Identifikace

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz