Hlavní obsah
Lidé a společnost

Životní cesta nezapomenutelné Bohdalové: Odolala StB, pak byla v 70. letech komunisty omezována

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Jiřina Bohdalová

Hlas Rákosníčka, ale i nezapomenutelná paní Fuchsová z Chalupářů či Nesmrtelná teta. To všechno jsou role legendy českého filmu Jiřiny Bohdalové. Herečka ale v životě rozhodně neměla na růžích ustláno.

Článek

Jiřinu Bohdalovou zná každý jako herečku velkých a jedinečných rolí, které ztvárnila ve svém dospělém věku. Málokdo už ale ví, že v mládí byla i úspěšnou dětskou herečkou. Poprvé se ve filmu objevila ve svých šesti letech a jednalo se tehdy ještě o němý film. Přestože ji ale hraní jak ve filmech, tak divadlech naplňovalo, po střední škole se několik let věnovala učitelské profesi.

Když chtěla nastoupit na DAMU, nesetkala se její snaha s úspěchem. Nebyla přijata na první, ani na druhý pokus. Roli v tom samozřejmě mohlo sehrát i to, že její otec pomohl vysoce postavenému ministrovi uprchnout z tehdejšího komunistického Československa a stal se tak součástí protikomunistického odboje. Na třetí pokus to ale už vyšlo a Bohdalová DAMU i úspěšně dokončila.

Ještě než tuto fakultu dokončila, stihla se provdat za Břetislava Staše, se kterým měla následně svého jediného potomka. Z dcery Simony Stašové je dnes velmi úspěšná a jedinečná herečka, která hrdě kráčí v hereckých stopách své matky. I přesto ale manželství Bohdalové se Stašem nevydrželo. Osudovým mužem Jiřiny Bohdalové se totiž stal její herecký kolega Radoslav Brzobohatý. Do jejich vztahu však vstoupila herečka Hana Gregorová a po dvanácti letech společného soužití následoval rozvod. Zradu Brzobohatého mu Bohdalová dlouhé desítky let neodpustila.

Bohdalová se snažila odolávat i nástrahám doby. StB po ní žádala informace na herce Jana Wericha, Bohdalová ale na svého kolegu nikdy nedonášela. Když však v době normalizace po obsazení Československa vojsky Varšavské smlouvy emigrovala její sestra, začala být trnem v oku tehdejšímu režimu. Navíc se netajila přátelstvím se zakázaným autorem, Pavlem Kohoutem, kterému dokonce svědčila na svatbě. Bohdalová v té době ale byla celonárodní hvězdou a ani komunističtí představitelé nemohli tak oblíbenou herečku vymazat z paměti národa. A tak ji alespoň začali omezovat. Sedmdesátá léta znamenala pro Bohdalovou mnohem méně hereckých příležitostí, než na které byla zvyklá.

To ale herečku nezlomilo. Na herectví nezanevřela a ty největší role měla teprve před sebou. Děti si ji zamilovali jako hlas večerníčkové postavy Rákosníčka, ale i jako Nesmrtelnou tetu ve stejnojmenné pohádce, kde z ní šel doslova strach. Jedna z nejikoničtějších rolí ale přišla v roce 1995. V tom roce totiž ztvárnila postavu trochu slabomyslné, avšak dobrosrdečné Fany, která ji po revoluci dokázala dostat opět na výsluní. Film byl totiž doslova hereckým koncertem Bohdalové, dokázal rozesmát a v závěru i dohnat k slzám.

Bohdalová za dlouhé desítky let své herecké kariéry dokázala přemoci i věk. Své milované divadlo kvůli zdravotním komplikacím opustila až v roce 2023 ve svých 91 letech. Filmové kariéry se však rozhodla nevzdat, a tak se i nadále objevuje na plátnech kin a obrazovkách televizorů. Naposledy excelovala v dramatu Svatá, které bylo zveřejněno v letošním roce.

Jiřina Bohdalová je ve světě českého filmu i divadla doslova legendou. Její role jsou nestárnoucí a její herecké umění nenahraditelné. A věříme, že nám bude ještě dlouho přinášet radost.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz