Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zkratka K+M+B, která se vám na dveřích objeví na Tři krále, nejsou iniciály jmen. Má hlubší význam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Neznámý autor / Wikipedia Commons / volné dílo

Obraz Albrechta Dürera: Klanění tří králů

Máme za sebou svátek Tří králů. Je to významný křesťanský svátek, jehož tradice se dnes už pomalu vytrácí a dodržuje se spíše na vesnicích. Mezi zvyky patří i nápis K+M+B, který se píše nejčastěji křídou na dveře domů.

Článek

Svátek Tří králů, který se v našich zemích slaví 6. ledna má mnohaletou tradici. Je spojen s příběhem třech můžu, kteří se přišli poklonit Ježíšovi, když se v Betlémě narodil. Jenže evangelium, ze kterého příběh pochází se o žádných králích nezmiňuje, dokonce ani neříká, že byli tři. Původně to bylo několik blíže neurčených mágů, kteří narozenému Ježíšovi přinesli zlato, kadidlo a myrhu. Teprve ve 3. století našeho letopočtu řecký církevní učitel a teolog Órigénes odvodil z počtu darů počet samotných dárců. V témže století se z mágů stali mudrcové. O další tři století později se z mudrců konečně stávají králové a poprvé se objevují jejich dosud neznámá jména jako Melkon, Kašpar a Baltazar. Právě ze jména Melkon se později vyvinulo dnešní označení Melichar.

Zkratka K+M+B se ale na dveře domů psala, kreslila či malovala ještě dávno předtím, než někdo tato jména poprvé zmínil, tak jak by mohla znamenat iniciály jmen těchto nově objevených tří králů. Jenže náhodou tato zkratka iniciálám jejich jmen odpovídá, takže vznikla všeobecně známá mýlka.

K+M+B tedy znamená něco zcela jiného. Písmena KMB jsou počáteční písmena slov z latinského Christus mansionem benedicat. Slovo Christus se dříve psalo jako Kristus. Tato zkratka v překladu znamená Kristus ať obydlí žehná. To, o čem si myslíme, že jsou plusy mezi jmény třech králů, jsou ve skutečnosti tři křížky představující Nejsvětější trojici, tedy Otce, Syna i Ducha Svatého. Nápis, který se tak i dnes ocitne třeba i na vašich dveřích, má ochraňovat váš dům i obyvatele v něm před zlými vlivy. Pokud jste pověrčiví a takový nápis objevíte, určitě si ho tam nechte a pro jistotu ho nesmývejte.

Tradice Tří králů je však všeobecně na ústupu. Na vesnicích se ještě mnohdy setkáte s průvodem tří králů, kteří vám na dveřích tento nápis za nechají. Ve městech už ale tento nápis tak často neuvidíte. Spolu s touto tradicí mizí i spousta zvyků, které se v tento den dodržovaly. Pro krásu a zdraví se lidé koupali ve studené řece, nebo pili sklenici svěcené vody. Dále se posílaly ořechové lodičky se svíčkou a do okna se dávala zapálená svíčka. Olovo se lilo do svěcené vody, stejně jako vosk ze svíčky. Z obrazců se potom věštilo a odhadovalo, co konkrétního člověka v budoucnu čeká.

Dnes už si asi většina z nás nevzpomene ani na to, že se ku příležitosti svátku Tří králů pekly mazance, podobné jako o Velikonocích. Tradice a zvyky zkrátka ustoupily moderní době, kde pro ně není místo.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Zkratky

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz