Hlavní obsah
Názory a úvahy

Je znásilnění prkotina, kterou lze prominout? Podle soudů ano

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com/ monstera production

Opakovaně se dočítám o zvěrstvech, která zůstávají takřka nepotrestána. Oběti degradovány, zločinné jednání zlehčováno. A není to výjimka, stává se to pravidlem. Důvěra ve spravedlivé soudnictví ochabuje, stali jsme se rapist friendly státem.

Článek

Je pro mě stále těžší se podobnými zprávami nenechat rozčílit. Když jsem četl první podobný článek, byl jsem značně rozhořčený, ale říkal jsem si, že jde nejspíš o ojedinělý incident, kdy právo pochybilo. Ale čtu to stále znovu a znovu. Nemůže být a není to náhoda. O to víc mě to šokuje v dnešní době, kdy se Evropa pokládá za moderní, civilizovanou, pokrokovou. A přitom jsme stále jen opice.

Řeč je o případu, kdy jistý pan dřevorubec znásilnil svoji dospívající nevlastní dceru. Akt značně neotcovský a zavrženíhodný. Ale on si ji při tom i natočil (což už je výroba dětské pornografie) a poté jí hrozil zveřejněním nahrávky (což je vydírání). S touto pákou v ruce ji potom minimálně dva roky opakovaně znásilňoval a vynucoval si sexuální praktiky. Dělal to systematicky, dlouhodobě a až pětkrát týdně. To už nemůže být v žádném případě bráno jako zkrat, omyl, uklouznutí, shoda okolností. To je jednání promyšlené a záměrné. Věděl naprosto přesně, co dělá a byl plně při smyslech.

Co si o tom myslíte? Namítá někdo, že si za to mohla sama? Moc krátká sukně, vyzývavé pohledy, byla moc mladá a svůdná? Ale no tak! Ten chlap naprosto jistě zaslouží trest, velice přísný. Určitě si posedět nějakou tu dekádu ve vězení s partou nebezpečných trestanců, kteří by mu vysvětlili, jak moc pochybil. K tomu sexuologická léčba, možná kastrace, kát se a prosit o odpuštění. A co ta dívka? Oběť dlouhodobého teroru, násilí, vynuceného sexu, ztráty důvěry v muže. Myslel jsem si, že žijeme v Čechách, ne Africe, ani nepodléháme právu šaría. Chyba lávky.

Podle soudu rozmilý pán dostal trest odnětí svobody na směšné tři roky a povinnost uhradit peněžitou náhradu ve výši tři sta tisíc korun. Za několik set provedených znásilnění na dítěti. Jenže to pořád není konec. Pán se odvolal, protože i zločinci mají svá práva. Svou vinu ani nerozporoval, argumentoval však tím, že když půjde do vězení, nebude se mít kdo starat o zbytek jeho rodiny, zhorší se jeho a jejich už tak mizerná finanční situace a tak dále. Své oběti samo sebou nic nezaplatil ani nezaplatí, protože má sám málo a nemá na rozhazování. Přece. Logicky. A paní soudkyně mu to uvěřila a trest mu snížila na pětiletou podmínku. A to je všechno.

Tady bych doplnil řadu emotikon, smutné, plačící, křičící smajlíky. Naštvané smajlíky. Zvracející smajlíky. Žijeme ve velmi liberální době, ale zde je těžké si nepředstavit ryze mužskou verzi spravedlnosti vykonané na chudém dělníkovi, zahrnující mnoho prolité krve, zlámaných kostí, nedobrovolných vyšetření prostaty a jiných, ryze středověkých praktik. Ale ne, nebuďme nekorektní, nepodněcujme násilí. Nechtějme spravedlnost pro oběti a trest pro viníky. Buďme pokrokoví! Mějme slunce v duši a mír ve slovech. Protože nejlepší lék proti utrpení je přeci láska, milujme své mučitele, mají přece právo na spokojený život!

Promiňte mi prosím, jsem značně pobouřen a rozčílen. A taky jsem smutný a zklamaný. Bylo by namístě udělat revizi dobrých mravů, zákonů, přístupu soudů k podobných činům. Protože jestli se tohle opakovaně děje, jsou zákony a soudnictví totální fraška nehodná respektu. To se můžeme opravdu vrátit zpátky na stromy. Možná že je na čase, možná tam vážně patříme.

zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz