Hlavní obsah
Umění a zábava

Las Vegas má novou dominantu, kopuli s největší LED obrazovkou na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com/ artem saranin

Obří zářící koule v poušti. Otevřené mrkající oko. Basketbalový míč zapíchlý mezi kasiny, měsíc. To vše mohou nově spatřit lidé v Las Vegas, pokud se podívají směrem k budově hotelu Venetian.

Článek

Čtvrtého července letošního roku byla v Las Vegas v Nevadě otevřena nová multifunkční sportovní a zábavní hala jménem Sphere. Projekt byl oznámen roku dva tisíce osmnáct, dokončen byl právě teď.

Jde o vskutku nepřehlédnutelný počin, sto dvanáct metrů vysoká a sto padesát sedm metrů široká koule zapuštěná do země je vidět už z dálky a dominuje hlavně v noci. Jde o jedinečný projekt, kdy je celá venkovní plocha koule pokrytá LED panely a slouží tak jako obří obrazovka a reklamní plocha. Celá budova se tak může změnit například v oko, míč, měsíc, nebo cokoliv jiného, co se rozhodnou provozovatelé na povrch promítnout. Je zde i možnost si plášť pronajmout jako reklamní plochu, za cca půl milionu dolarů na den.

Vnitřek je ve tvaru amfiteátru, je zde sezení pro asi osmnáct tisíc lidí a obrazovka pokrývá celou přední stěnu, periferně až kam oko dohlédne a nahoře až za hranu viditelnosti. Vytváří tedy iluzi, při které jsme kompletně vtaženi do promítaného děje, můžeme se rozhlížet a jsme stále zcela uvnitř zážitku. Napomáhá tomu i špičkové audio se sto šedesáti tisíci reproduktory, každé místo v hale by tedy mělo mít dokonalý zvuk. Sedačky jsou vibrační, přináší tedy navíc ještě další rozměr vnímání.Video je promítáno v rozlišení 16K a prostor přímo vybízí ke kreativnímu využití videa a prostoru. Prozatím jediný koncert zde zajistili při otevíračce U2, video z vystoupení přikládám níže.

Celá hala se i kvůli covidu a válce na Ukrajině značně prodražila, celková cena projektu se vyšplhala na dvě celé tři miliardy dolarů, tj. přes padesát miliard korun, což už je slušná suma. Vegas má každopádně úžasné nové lákadlo, které lze plně docenit až při skutečné návštěvě a jistě bude dalším z důvodů k výletu do tohoto města. Pokud budete projíždět pouští a uvidíte před sebou například planetu Mars spadlou na zem, zářící mezi kasiny, nebojte, emzáci ještě neútočí, je to „jen“ Sphéra.

zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz