Hlavní obsah
Věda

LSD - droga hippies. Halucinogeny mohou být přínosné i nebezpečné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com/ imustbedead

Drogy. Jsou opravdu tak špatné, jak tvrdí většinová společnost, nebo je v tom něco víc? Pojďme se podívat na LSD neodmítavým, informovaným pohledem.

Článek

Pravděpodobně jste o téhle látce už slyšeli. LSD nebo taky trip, je halucinogenní látka dostupná většinou ve formě malých papírových čtverečků s potiskem, které jsou napuštěné účinnou látkou, která je bez barvy, chuti a zápachu.

Poprvé tuto látku laboratorně objevil a vyrobil doktor Albert Hoffman v roce 1938, účinky na lidské vnímání potom až o pět let později, kdy se omylem potřísnil touto látkou a sám na sobě poznal její účinky.

Éra hippies LSD dostala do širšího povědomí a hojně se s ním experimentovalo. Byly prováděny i lékařské a vojenské výzkumy, prokázaly se jisté blahodárné účinky například v psychoterapii. Masivně užíváno bylo a je LSD také hudebníky a umělci, protože značně rozšiřuje vědomí a přináší nové a neotřelé vize, myšlenky, postupy a celkově vnímání světa.

Později byla tato látka i přes značné benefity postavena mimo zákon, kde se nachází doteď. Výroba, prodej i držení je v Česku nelegální, neexistuje však žádný jednoduchý test na přítomnost v těle. Halucinogeny se v posledních letech vrací do středu zájmu terapeutů. U nás například existuje klinika Psyon, která používá kontrolované užití ketaminu, což je také halucinogen, ale lékařsky tolerovatelnější, k léčbě depresí a jiných duševních onemocnění. Vrací se tedy idea, že drogy podané kontrolovaně s odborným vedením mohou výrazně pozitivně přispět k léčbě, ve spojených státech se například úspěšně experimentuje s léčbou posttraumatické stresové poruchy pomocí MDMA, extáze.

Ale zpět k LSD. Přestože jde o drogu, není to látka na klasické, negativně vnímané fetování. Nevzniká zde závislost a časté užívání je vyloženě kontraproduktivní, účinky se snižují a zážitky z tripu je třeba zpracovat, je tedy víc než vhodné si mezi jednotlivými výlety dát delší pauzu. Situace na trhu je taková, že LSD, pouze v legislativně nezakázané, drobně chemicky upravené verzi lze s trochou snahy na internetu naprosto legálně zakoupit. Výhody oproti černému trhu jsou neoddiskutovatelné, víte, co užíváte, v jaké dávce, znáte přesné složení, s trochou průzkumu přesně víte s čím nekombinovat, můžete si přečíst zkušenosti uživatelů atd. Při nákupu na ulici netušíte, co a v jaké dávce berete, je to tudíž mnohem nebezpečnější.

Uživatelé látek měnící vědomí si říkají psychonauti. Jsou to tedy lidé, kteří hledají moudrost, poznání a dobrodružství ve vesmírech své mysli, s pomocí látek měnících vnímání. Na rozdíl od opilců a drogově závislých např. na heroinu, pervitinu a jiných tvrdých drogách, jsou tito lidé zpravidla inteligentní, informovaní, kreativní a tyto výlety berou jako součást sebepoznání, rozvoje, duchovní a spirituální cesty. To odkazuje také k různým šamanským rituálům, které se provádějí mezi kmeny od nepaměti, k dnes tolik populární ayahuasce a jiným.

A proč by vás tohle všechno mělo zajímat? Určitě to není něco, co lze doporučit každému. Každý člověk je jiný, jinak přemýšlí, má jiné priority a tak dále. Jde tedy o substanci, která bude spíše nevhodná pro typické pivaře, pro nedospělé jedince, lidi s nevyrovnanou psychikou, úzkostmi, strachy. Naopak může teoreticky prospět umělcům, lidem hledajícím smysl, lidem jdoucím po spirituální cestě poznání sebe sama, fungování světa, pochopení fungování vesmíru, spirituálně založeným lidem.

Účinky a výsledný zážitek je také těžké odhadnout, záleží samozřejmě na dávce, prostředí, vnitřním nastavení, ale i při stejných podmínkách dojde pokaždé k odlišnému stavu. Jsou zde ale obecné věci, které se vám nejspíš přihodí. Jde především o celkově změněný způsob nazírání věcí, uvidíte věci z jiných úhlů, všimnete si souvislostí, které vám unikaly. Budete emočně senzitivnější, vaše oči budou citlivější na světlo a barvy, váš mozek bude zpracovávat informace způsobem, který v klasickém stavu nepoužívá. Poslech hudby může být opravdu povznášející zážitek, uslyšíte mnohem více do hloubky, lépe rozpoznáte jednotlivé nástroje, jejich rozložení v prostoru atd. Velice doporučuji klidné prostředí, například lesa. Obdiv, docenění krásy a spojení s přírodou je zde masivní, pakliže tomu dáte šanci. V lese se skutečně vrátíte ke kořenům, stanete se opět součástí přírody, ucítíte energie stromů, všimnete si drobných živočichů v trávě, vzorů na listech. Oceníte krásu a magii paprsků světla dopadající na rosou se lesknoucí pavučinu, oceníte měkkost mechu. Pokud zavřete oči a dovolíte si spočinout v klidu, můžete spatřit funkce svého těla, uvidět čakry, spatřit napojení těla na vyšší energii. Budete vnímat vibrace, uvidíte vzory, můžete opustit své tělo a cestovat časoprostem. Můžete pochopit fungování vesmíru. Můžete, když tomu dáte šanci a budete dostatečně sensibilní. Ale nemusí se stát nic z toho. Můžete jen sedět doma, dívat se na televizi a nemusí se stát vůbec nic, jen se vám bude trochu vlnit obraz.

Tímto textem se chci vlastně jen podělit o tu magii, kterou je v omezeném množství možné prožít pomocí LSD a vlastně i jiných látek, ale o tom si povíme až někdy příště. Pokud už s tím zkušenost máte, víte, o čem mluvím. Pokud zkušenost nemáte a jste zvědaví, zkuste si o tom něco přečíst, poslechnout. Rozhodně vás k tomu ale nenabádám, stále to vyžaduje obrovskou dávku zodpovědnosti a informovanosti. Ale v ideálním případě vám to může změnit život, způsob jak nahlížíte na sebe a svět, změnit způsob jak vnímáte a prožíváte. Může to z vás možná udělat lepšího člověka. Může vám vyvstat spoustu otázek, na které budete chtít znát odpovědi. Ale pozor, může vás to i zničit.

Tak ahoj, uvidíme se na tripu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz