Hlavní obsah
Právo a státní správa

Marihuana už brzy legálně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com/cannafornia

Po letech čekání bychom se v průběhu příštího roku mohli konečně dočkat otevření česko-německého kontrolovaného trhu s marihuanou. Finišuje se znění zákona, vláda je prozatím ve shodě.

Článek

Marihuana, slangově „tráva“, patří mezi nejrozšířenější drogy užívané v Čechách. Vede alkohol, druhá je tráva, pak pervitin. Na vzestupu je i kokain, ale zdaleka nedosahuje takového počtu zkušeností ani aktivních uživatelů jako vedoucí trojka.

Zatímco alkohol, který stabilně a dlouhodobě způsobuje značné společenské a zdravotní škody, je legální a všeobecně přijímaný, drogy jsou stále stigmatizované a dostupné jen nelegální cestou. A jejich uživatelé, přestože společenská škodlivost konkrétně marihuany je v porovnání s alkoholem mizivá, jsou nuceni pobývat v ilegalitě. Tresty za pěstování, výrobu a prodej jsou často drakonické a zcela nesmyslné.

To už pochopili nejen drogoví koordinátoři, ale i vlády. Proto v současnosti panuje shoda napříč politickým spektrem na brzké legalizaci, nebo spíše dekriminalizaci a otevření kontrolovaného trhu. Plán je spojit českou „legalizaci“ s tou německou, spojení trhů a vytvoření nových pracovních míst a příležitostí. Drogový koordinátor pochopil, že funkčnější cesta než represe je kontrola kvality, množství a evidence uživatelů, následně se tím může zefektivnit případná léčba závislostí. Ušetří se náklady na nefunkční potírání trávy a stát budu vybírat daně z licencí a prodejů produktů a vydělá peníze navíc.

Na konci roku dvacet tři by celá věc měla být ve fázi pilování textu zákona, přesné specifikovaní a popsání principů a pravidel a příští rok by mohl přinést schválení zákona a jeho uvedení do praxe. Plán je následující: Umožnění pěstění a prodeje firmám, které si od státu koupí licenci. Nebudou moci zboží podporovat reklamou a bude možné prodávat pouze osobám starším osmnácti let. Plánuje se taktéž databáze uživatelů, kvůli kontrole věku a koupeného množství. Plánuje se také dekriminalizace domácího pěstění. Právě teď je legální vypěstovat omezené množství rostlin, ovšem jejich sklizení a usušení už se bere jako výroba drog, podání kamarádovi jako distribuce atd. To by mělo odpadnout a mělo by tedy být možné si pěstovat stanovené množství pro svojí potřebu zcela legálně.

Pokud bude připravovaný zákon schválen, čemuž zatím vše nasvědčuje, vyroste zde pravděpodobně obrovský výdělečný byznys, který finančně pomůže státu, uživatelům přinese lepší kontrolu kvalitu a větší výběr odrůd, nová pracovní místa a kontrolu pro adiktology. Mohlo by tudíž odpadnout zavíraní a pokutovaní např. důchodců, pěstujících si kytičky na zahrádce na mastičky a policejní razie u vstupů na hudební festivaly a tak podobně.

Jak to celé dopadne se dozvíme v průběhu příštího roku, kdy bychom se teoreticky mohli i dočkat prvních specializovaných pěstíren, prodejen a sáčků s trávou např. v lékárnách. Byl by to velký krok nejen po stránce obchodní, ale i ohledně svobody jednotlivců a v neposlední řade se ztrátou puncu zakázaného zboží se v ostatních zemích, kde k legalizaci došlo, snížilo i celkové užívání.

Nezbývá tedy než doufat, že po dlouhých letech plánů a diskuzí vše dospěje ke zdárnému konci a my si budeme moct zakouřit zcela legálně. A že trendy blbosti jako HHC opět nahradí stará dobrá tráva. A říkejte si co chcete, ale joint na uklidnění je pořád lepší než nekončící šňůra piv, tolik populární v českých domácnostech.

zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz