Hlavní obsah
Aktuální dění

Již brzy se prospíme o hodinu déle. Změna času 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com/koolshooters

Mění se čas. Kdy? V kolik hodin? Proč?

Článek

Dvacátého devátého října tohoto roku, to jest za necelé dva týdny, se změní čas z letního na zimní. Dnes už skoro výhradně digitální „ručičky“ hodinek se přetočí ze tří hodin ráno na dvě, budeme tedy spát o hodinu déle. Jelikož zvláště v posledních dnech zima klepe na dveře, bude to vítaná změna, budeme mít o trochu více světla a chuti do života.

Historické důvody změny času byly především úspora energie v dobách války a také možnost déle čerpat světlo ze slunce, tj. déle pracovat a fungovat. Zimní změna pak dovoluje přispat si. Přínos změn času se v posledních letech hojně diskutuje a padl i návrh na celoevropské zrušení tohoto střídání, musí to však proběhnout plánovaně a hromadně, jinak by došlo k problémům kvůli propojenosti trhů, cestování atd. V současnosti tedy zrušení této změny není na pořadu dne.

Počítače a chytré telefony si čas přenastaví sami, nemusíte se tedy obtěžovat s manuálním přenastavováním. Leda že vlastníte analogové hodiny, např. nástěné.

Upřímnou soustrast těm, kdo budou v noci při změně času v práci, protože odpracují hodinu navíc. Dobrou noc a sladké sny všem ostatním, kteří budou mít šanci zůstat v těchto mrazivých dnech pod peřinou o něco déle.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz