Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zombies existují, Filadelfie je toho důkazem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com/ mart production

Špína, drogy, kriminalita. Bezdomovectví, závislosti. Injekční stříkačky všude kam se podíváš. Lidé vypadající jako oživlé mrtvoly. To je Filadelfská Kensigton Avenue.

Článek

Americká města drtí fentanylová krize a s tím spojená zločinnost a bezdomovectví. Těžko řešitelná situace nabrala obludných rozměrů. Filadelfie v Pensylvánii se nedrží zpátky, právě naopak. Místní drogou číslo jedna je tranq, mix fentanylu a veterinárního sedativa xylazinu. Uživatele této dobroty vypadají jako oživlé mrtvoly.

Xylazin je látka používaná ve veterinární oblasti jako sedativum a svalový relaxant pro práci například s koňmi, kočkami, prostě uspávadlo pro zvířátka. V Americe není na předpis, je to tedy látka relativně snadno dostupná a levná. Na ulici se používá k ředění heroinu nebo fentanylu, což je látka s podobnými účinky jako heroin, ale silnější a levnější na výrobu. Xylazin účinky drog ještě zesílí, uživatele jsou tedy „high“ opravdu hodně. A pokud jsi addict, tak chceš za svoje těžce vydělané peníze pořádný stav.

Má to samozřejmě háčky, dramatické. O závislosti na této injekčně aplikované laskomině se asi nemusím příliš rozepisovat, je značná. Každé větší město má nějakou svojí horší čtvrť nebo ulici, kde se srocují narkomani a bezdomovci, ve Filadelfii je to mimo jiné Kensington Avenue. Injekční stříkačky a nepořádek se zde uklízí každý den celý den, avšak další den ráno, ne-li dříve, jsou ulice opět plné použitých stříkaček, odpadků, výkalů, a tak dále. Pro obyčejné lidi zde musí být velice náročné žít a přežít, kriminalita je všudypřítomná.

Zpět ke tranqu. Zombies, tedy oživlé mrtvoly, se z uživatelů stávají brzy po aplikaci, droga totiž narkomany zrelaxuje a uklidní natolik, že zůstanou nehnutě stát na místě, často v krkolomných polohách a usnou, nebo upadnou do stavu podobného spánku. Téměř nejsou schopni pohybu ani komunikace, prostě jen zlomeně stojí nebo leží a „užívají“ si jízdu. Třešničkou na dortu pak je, že následkem látky, která rozhodně není určená pro lidské užití, jim mohou po těle vznikat otevřené hnisající rány, které mohou vést k odumírání tkání a následné ztrátě masa nebo celých končetin.

Můžeme si tedy stěžovat na ledacos, ale stále je to u nás v Čechách vlastně dost super. Žádná z těch drog u nás není, a i když se zde také hodně užívají drogy, konzervativně zůstáváme u léty prověřených klasik jako je alkohol a stimulanty. Stanová městečka budujeme dobrovolně, převážně na hudebních festivalech, a zombies nevidíme na ulicích, ale jen ve strašidelných televizních pořadech a hrách. Budeme rádi, když to tak zůstane. A Amerika, země neomezených možností, má vedle Disneylandu další atrakci pro zvědavé turisty, ovšem skutečně životu nebezpečnou. Pro ilustraci přikládám video, ať víte, jak vypadá skutečný Americký sen v praxi.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz