Hlavní obsah

Revolut: Varování z Velké Británie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: photo_pw @depositphotos.com

Revolut zde vede velkou reklamní kampaň. Mezitím je v Británii předmětem zájmu médií.

Článek

Velká reklamní kampaň na Revolut je nyní všude v Česku. Mnoho Čechů, které znám, se k němu buď přihlásilo, nebo se o to zajímá. Ale jako dvojí občan VB a ČR jsem si vědom toho, že Revolut je kontroverzní. A tento týden nejdéle vysílaný investigativní pořad BBC tuto kontroverzi vystupňoval na další úroveň. Napadlo mě, že by vás mohlo zajímat, co bylo zobrazeno a proč by to mělo zajímat i Čechy.

Je mnoho věcí, které se mi v Česku líbí více než ve Velké Británii, ale jedna věc je podle mého názoru ve VB stále lepší: tzv. „ochrana spotřebitele“. Tato ochrana vychází ze směsice právních předpisů, rychleji fungujícího soudního systému, spotřebitelských „hlídacích psů“ a silné žurnalistiky. Pořad BBC „Panorama“ běží již více než 50 let, a i když je každý pořad kratší (30 minut) než za starých časů, stále se jedná o respektovaný a vlivný pořad. Tento týden se podrobně zabýval společností Revolut a výsledek nebyl pěkný. Byl to podpořil “Which?"časopis . Which? je značka a médium Sdružení spotřebitelů a pravděpodobně se stal inspirací pro D-Test. Je však podstatně silnější než dokonce německý D-Test. Firmy se k časopisu Which? chovají obecně s respektem. Je to vydala tiskovou zprávu v níž podpořila program Panorama a poukázala na to, že již několik let kritizuje společnost Revolut.

Revolut byl konečně udělenou bankovní licenci ve VB po více než třech letech snah, které neuspokojily regulační orgány. V Česku se Revolut označuje za „budoucnost bankovnictví“. Až do tohoto měsíce to ve VB říkat nemohl, protože neprošel testy. Nyní má „prozatímní“ licenci, ale první rok bude pod přísným dohledem. Díky reportáži pořadu Panorama bude tato kontrola ještě intenzivnější.

Co o společnosti Revolut říká “Panorama”?

Nedávný díl pořadu Panorama se zaměřil na znepokojivé stížnosti zákazníků společnosti Revolut, zejména ve Velké Británii. Zde jsou hlavní diskutované body:

1.  Selhání zabezpečení: Zákazníci hlásili, že podvodníci dokázali obejít bezpečnostní opatření společnosti Revolut, což vedlo k významným finančním ztrátám. Jedna osoba přišla během několika hodin o £165 000 kvůli podvodu, který využil slabin v procesu ověřování totožnosti banky.

2.  Vysoký počet hlášení o podvodech: Údaje odhalily, že Revolut byl v loňském roce uveden ve více hlášeních o podvodech než kterákoli jiná velká britská banka. To vyvolává otázky ohledně účinnosti jejích opatření pro prevenci podvodů.

3.  Problémy se zákaznickou podporou: V epizodě byly zdůrazněny nespokojenosti se zákaznickým servisem společnosti Revolut. Pro mnoho zákazníků bylo obtížné získat včasnou pomoc, když měli podezření, že se stali obětí podvodu, a často se spoléhali na funkci chatu hluboko v aplikaci, nikoli na přímou linku pomoci.

4.  Obavy týkající se regulace: Zatímco Revolut přechází na plnohodnotný bankovní status, musí si ještě vybudovat pevné zázemí, pokud jde o ochranu zákazníků a řešení podvodů. Služba finančního ombudsmana obdržela v roce 2023 na společnost Revolut více stížností než na jakoukoli jinou finanční instituci.

5.  Problémy s úhradou: Navzdory novým předpisům ve VB, jejichž cílem je chránit oběti podvodů, mnoho zákazníků hlásilo potíže při získávání náhrad poté, co se stali obětí podvodu.

Ale tady jsme takové příběhy neslyšeli; proč ne?

Revolut má bankovní licenci pro provoz v Česku i v celé Evropě. Tuto bankovní licenci vydala Litevská národní banka a podle pravidel jednotného trhu je tato licence platná v celé EU. Nechám na vás, abyste se rozhodli, zda věříte litevské bance, že má dostatečné zdroje a zkušenosti na to, aby kontrolovala podnikání, jako je Revolut, tak efektivně, jak to dokáží Britové; každopádně Revolut licenci má a může se hlasitě propagovat jako modernější a efektivnější alternativa k tradičním bankám.

Zeptejte se sami sebe: Pokud se v Česku domníváte, že jste kvůli chování banky přišli o peníze, na koho se můžete obrátit o pomoc? Právě jsem zrušil svůj běžný účet u Unicredit, protože jsem zjistil, že provádějí některé triky, které by ve VB prostě nemohli dělat. Ale tady neexistuje žádný bankovní regulátor ani sdružení na podporu spotřebitelů, na které bych se mohl obrátit s žádostí o podporu nebo rozhodnutí o mé stížnosti. Ale mé problémy byly jen podrážděné. Stížnosti na Revolut ve VB se týkají podvodů, které by mohly změnit život, jak barvitě vylíčil pořad Panorama.

Ale „Revolut je cool“ (na rozdíl od velkých bank).

Jsou to vaše peníze. Osobně chci mít pocit, že jsou mé peníze v bezpečí. Určitě by banky měly být efektivnější, zejména na internetu, a na transakcích v cizích měnách se vydělává příliš mnoho peněz. Ale nic z toho, co Revolut nabízí, není jedinečné. Např:

* můj běžný účet Raifeissen je multiměnový. V e-shopech mohu platit v eurech, a když jsem v eurozóně, moje debetní karta platí v eurech. Nemám žádné kurzové sankce ani poplatky.

* velké české banky zavedly placení po telefonu. Svým přátelům můžete platit z telefonu třeba v hospodě, jak to s oblibou dělá mnoho zákazníků Revolutu v Irsku.

* Monzo i Wise (mimo jiné) nabízejí debetní karty, které fungují stejně jako Revolut.

A co české regulační orgány?

Dobrá otázka. Existují vůbec? Ve VB vydává bankovní licenci Bank of England, ale regulačním orgánem je Financial Conduct Authority, jehož úkolem je obecně řečeno udržovat peníze občanů v bezpečí tím, že vyhledává problémy, o kterých běžný občan nemůže vědět. Myslím, že v Česku takový úřad nemáme, a přitom je velmi potřebný. Zdá se mi, že Revolut se v Česku může chovat přesně tak, jak chce. Vždyť to ani není „v“ Česku. Ale jeho reklama je všude.

„Vítejte v Revolut Czechia“

Na stránkách Revolut Czechia se to ale nepíše. Ve skutečnosti se tam právě teď v češtině nepíše nic. Není tam žádná česká adresa pobočky, žádné české kontaktní číslo. Pokud máte podobné problémy jako všichni ti britští zákazníci, budete se muset obrátit na stejnou chatovací schránku jako oni. Tak hodně štěstí! Ale aspoň teď víte, co ví britská veřejnost. Jak už jsem řekl výše, jsou to vaše peníze. Dávejte na ně pozor, protože český stát je za vás chránit nebude.

Jak můžete sledovat pořad „Panorama“ ?

To bohužel není snadné. Služba BBC iPlayer je silně geograficky blokovaná, pro počáteční přihlášení byste potřebovali dobrou VPN a být schopni poskytnout adresu ve VB.

Zde je odkaz na shrnutí pořadu na webových stránkách BBC

Časopis „Which“ přináší několik kritických recenzí na Revolut, ale je pouze předplatitelský, stejně jako Financial Times , které před Revolutem varují již několik let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz