Hlavní obsah
Názory a úvahy

Patrioti pro Evropu? Spíš pro ostudu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lucie Bartoš/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Z českých výsledků voleb do Evropského parlamentu bylo jasné, že to bude ostuda. Skutečnost je však ještě horší než chmurná očekávání. A to jsme teprve na začátku.

Článek

Andrej Babiš chce v Evropském parlamentu založit novou frakci. Se všemi civilizovanými se definitivně rozešel, a s přítelem Orbánem dotáhli svůj utilitaristický a zpátečnický demagogický extremismus tak daleko, že se do žádné z existujících frakcí již nevejdou. Nepřekvapí, že spojence chtějí lovit především v extremistických vodách evropského východu. Doplní je kremelští poslové v podobě rakouské FPOmožná i AfD, která v Německu nepřekvapivě vítězí pouze na území jeho bývalé východní části.

Jaký může být politický profil frakce pod taktovou lidí jako Babiš, Orbán a nejspíš i Fico, který si tak exkluzivní společnost těžko nechá ujít? Zhruba takovýto:

1) Morálka je nám lhostejná, a také se jí nenecháme svazovat. Stejně jako Václav Klaus nebo Jan Zahradil. Je nám fuk, co je správné či dokonce spravedlivé. Zajímá nás pouze to, co nám přinese osobní prospěch.

2) Protože se nevážeme morálkou, jsme chcimíři. Jako správní „pragmatici“ si to přece nemůžeme rozházet s těmi silnými. Takže budeme hájit ukončení bojů i za cenu protiprávních územních ztrát Ukrajiny, což je hlavním zájmem Ruska. A klidně budeme i lhát a říkat tomu „mír“, abychom zastánce spravedlnosti a mezinárodního práva mohli dehonestovat obviňováním z podpory války.

3) Milujeme moc a nenávidíme odpovědnost. Proto jsme populisté. Veřejný zájem není měřítkem naší politiky. Je úplně jedno, jaké budeme hlásat názory a kdo nám dá hlasy. Hlavně, když jich bude hodně.

4) Líbí se nám autoritářství východního střihu. Protože když moc získáme, nikdo nám do toho přece nebude mluvit, a „nikým nevolená“ média už vůbec ne. Však s nimi Viktor v Maďarsku příkladně zatočil, a totéž je potřeba zavést i v ostatních zemích.

5) Prosazujeme zpátečnictví. Sami totiž nic tvořit neumíme, nemáme žádné vize ani inovace, nebaví nás se namáhat. Proto se stylizujeme do role odpůrců pokroku, a voličům dokážeme namluvit, že pokrok je vlastně špatný. A jim se to taky bude líbit, protože po nich nebudeme nic chtít.

6) Strašně moc milujeme evropské peníze. Tedy především my z východní periferie, kde jsme jejich čistými příjemci. Takže proč bychom z EU vystupovali? To bychom byli blázni. Chceme, aby nám EU posílala západní peníze, a my si za ně budeme budovat východní oportunistickou říši. A když budeme chtít kamarádit s Putinem, Evropě do toho nic není. Když jde o naše práva, jsme samozřejmě součástí Unie, ale když o povinnosti, jsme suverénní státy.

7) My kluci z východu, Andrej, Viktor a Robert, přece nebudeme žít pole pravidel západní demokracie. Na nás je prostě příliš liberální, slušná, ohleduplná a vůbec nepotřebuje peníze oligarchů. Takže je nefunkční. Vy západní hlupáci jste na to nepřišli ani za stovky let, nám k tomu stačily zhruba tři desítky. Takže budete muset respektovat naše „kulturní odlišnosti“, jak říká náš europoslanec Bžoch. A budete se muset přizpůsobovat vy nám, a ještě nám za to platit. Jinak budeme vydírat paralyzací evropské politiky, však víte, jak to umíme.

8) My Češi, Slováci a Maďaři jsme v Unii prostě nejlepší, takže by se Evropa měla reformovat podle nás, a nikoliv my podle ní. Však se podívejte na naše HDP, životní úroveň, společenskou vyspělost či třeba jaké automobilky máme na Slovensku nebo v Maďarsku, kam se hrabou Němci. Ne nadarmo nejsme v EP součástí zahnívajícího mainstreamu, ale absolutní periferií. Evropa totiž naši genialitu doposud nepochopila. Ale my jsme velkorysí a dáme jí další šanci, třeba teď za maďarského předsednictví.

9) Odbornost nepotřebujeme. Je přece jedno, jestli Slunce je planeta nebo jak ta kráva mléko dává. To ať se učí děti ve školách. My už jsme přece velcí kluci, kteří mají na všechny číslo. Andrejovi voliči to s tím vzděláním také moc nepřeháněli. A my přece musíme mluvit jejich jazykem, žádné profesorské povyšování, natož snad slušné vychování.

10) Jsme samozřejmě zastánci „národních tradic“, i kdyby to měla být tradice chudoby kostelních myší. Hlavní je, že bude „národní“. A na odlišnosti si také sahat nedáme. Co na tom, že naší odlišností od průměru EU je to, že jsme skoro ve všem horší. Hlavní je, že jsme odlišní. Lepší je přece jet českým trakařem než splynout s německými Mercedesy.

11) Výborně ovládáme také strašení veřejnosti. Válkou, zákazem spalovacích motorů, migranty, prostě čímkoliv. Hlavně aby bylo jasné, že jedinými spasiteli jsme tady my. A spasení nastane jen tehdy, když budeme mít moc.

12) Nejvíc ze všeho ale milujeme naše ega. A když je budete milovat taky, občas vám za peníze z té strašné Evropy přihodíme nějaké držhubné a budeme vám tvrdit, že jste společenskou elitou a motorem Evropy. A vy tomu budete věřit a budete nás volit. Přece „takto sa to robí, do psej matere.“

V Evropě bude mít přes tradičně velkohubá vyjádření antiliberální scény tato frakce nulový vliv. Proti západnímu mainstreamu, který je před takovýmto barbarským výsadkem o mnoho světelných let dále, nemají vizionáři politického i mravního pravěkusebemenší šanci uspět. Jediným důsledkem tak pro nás bude další ostuda, že my Češi jsme opět v epicentru něčeho tak neuvěřitelně hloupého, pokleslého a nesmyslného, a musíme se před civilizovanými zeměmi stydět, jakou roli v EP hraje náš národní vítěz evropských voleb.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz