Hlavní obsah
Aktuální dění

Volby proběhnou „podle plánu“. Jak rozhodnutí pokračovat zamává s kraji a Senátem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Strachoň / Wikimedia Commons - volné dílo

I přes povodně v části země se tento týden uskuteční krajské a senátní volby. Ne každý rozhodnutí vítá. Ne každý teď myslí na politiku od počítače. Rozhodnutí pokračovat v přípravách ovšem nese v této složité chvíli své důsledky.

Článek

V krajích přežije jen rada

V sobotu druhým dnem voleb skončí mandáty všech zastupitelů. Aby pořád někdo kraj vedl, zůstává ve funkcích celá rada kraje, včetně hejtmana. Podobně si to vyzkoušela Praha před dvěma roky, když se na volbu nového vedení čekalo skoro pět měsíců.

Chybět bude akorát zastupitelstvo. Pokud se soudy budou vypořádávat se stížnostmi na průběh voleb, ustavující zasedání se pouze dál odsune.

Kdyby se volby odložily, mandáty zastupitelů z roku 2020 by zanikly o dva týdny později – 3. října na čtvrté výročí tehdejších voleb. Zastupitelstvo by tak mohlo déle rozhodovat.

Tenčí Senát přežije

Že Senát na krátký čas ztratí kus z 81 Ústavou předepsaných členů? To ničemu nevadí, činnost se nezastaví. Naopak se vše ještě zjednoduší. Usnášet se může za přítomnosti třetiny členů, při plném obsazení to znamená 27 senátorů. Když počet na moment klesne, bude k přijímání rozhodování třeba ještě nižší účast na Malé Straně. Stává se to po každých volbách.

Pokud by přicházely stížnosti, že někde nešlo volby řádně provádět, jen by se doba s méně členy prodloužila. Nečekaně vyšší úspory by zaznamenali v senátní účtárně. Odchodné se senátorům vyplácí až po třech měsících, pokud mezitím nezískají funkci znovu. Dost času na konání voleb v klidu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz