Hlavní obsah
Finance

Důchody zachrání jen kvalitní spoření. Není to ale jen chiméra?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Může skutečně důchody zachránit kvalitní spoření? Je možné, aby za 4.000 Kč měsíčně byl důchod 40.000 Kč? Vždyť zkušenosti s penzijkem jsou špatné a málokdo věří tomu, že by nějaké jiné mohlo být lepší. Ukážeme si, že existuje a je dostupné každému.

Článek

Špatná kvalita dlouhodobého spoření na důchod ve 3. pilíři je známá věc, které ale nikdo nevěnoval pozornost. Roční výnosy na starých smlouvách penzijního připojištění (PP) jsou 1 %, u nových smluv doplňkového penzijního spoření (DPS) to jsou 3 %. Při spoření 4.000 Kč měsíčně po dobu 40 let to dá i se státní podporou na přilepšení k důchodu po zohlednění inflace jen 6.000 - 10.000 Kč měsíčně.

Současná vláda si tohoto problému konečně všimla a připravuje zákon, který by umožnil posílat peníze se státní podporou kromě penzijka (PP a DPS) i na tak zvaný investiční penzijní účet (IPÚ). Spořit na důchod by tedy bylo možné i formou investování do podílových fondů nabízených investičními společnostmi. Vláda přitom jaksi automaticky předpokládá, že by tento způsob spoření měl přinést vyšší výnosy než penzijko.

Není ale jasné, z čeho tento vládní optimizmus pramení. Z dat organizace AKAT, která sdružuje všechny naše nejvýznamnější investiční společnosti, lze totiž vyčíst, že dlouhodobý průměrný výnos, kterého dosahují jejich klienti, je pouze 2,5 % ročně. V průměru jde tedy o horší spoření, než je DPS!

My ale potřebujeme, aby dlouhodobý průměrný výnos spoření na důchod byl kolem 8 % ročně, kterého lze na světových kapitálových trzích běžně dosáhnout. A dosahuje ho i celá řada podílových fondů nabízených členy AKAT. Takový výnos zajistí po 40 letech spoření měsíční přilepšení k důchodu 43.000 Kč. Proč ale penzijní společnosti do těchto nejlepších fondů neinvestují? V čem je problém?

Moje odpověď je paradoxní a přitom jednoduchá: Může za to boj s rizikem. Nebojím se říct, že jde o bezohlednou válku s rizikem, ať to stojí, co to stojí. Tato na první pohled spravedlivá válka je zaštiťována hesly jako: „Vyšší výnos přináší vyšší riziko“ nebo „Minulé výnosy nezaručují výnosy budoucí“ nebo „Investování je rizikové, můžete o vše přijít“. Všichni je známe, jsme jimi bombardování, kdykoliv strčíme do spoření a investování nos.

Podíváme-li se na konkrétní příklad, zjistíme, že tato bezohledná válka je zbytečná a vysloveně škodlivá. Poznáme to z porovnání hodnot výnosu a rizika při spoření dlouhém 40 let. Například mezi nejlepším podílovým fondem DPS a kvalitními podílovými fondy nabízenými členy AKAT. Při obvyklém ekonomickém vývoji dosáhneme s DPS roční výnos maximálně +3,7 %, ale s kvalitními fondy AKAT dosáhneme na výnos vyšší než +7 % ročně. A když budeme mít skutečně obrovskou smůlu, že bude naše 40leté spoření probíhat za nejhorší možné ekonomické situace, tak s DPS budeme mít výnos horší než +1,5 %, klidně i záporný, ale s kvalitními fondy AKAT dosáhneme na výnos vyšší než +5 % ročně. Výnos při nepříznivém ekonomickém vývoji nám přitom říká, jak je fond rizikový.

Vidíme, že kvalitní fondy AKAT mají nejen vyšší výnos, ale i nižší riziko než nejlepší fond DPS. Dlouhodobě spořit by se tedy mělo výhradně do těch kvalitních, což se ale neděje.

A jsme u jádra problému: V rámci nekompromisního boje s rizikem jsou kvalitní fondy AKAT díky svému vysokému výnosu, v souladu s heslem „Vysoký výnos znamená vysoké riziko“, označovány současnou metodikou za vysoce rizikové, a nejsou proto pro dlouhodobé spoření používány ani penzijními, ani investičními společnostmi. Přitom opak je pravdou, kvalitní podílové fondy mají při vysokém výnosu velmi nízké riziko, že utrpíme ztrátu.

Většina střadatelů se snaží předejít situaci, že by měla na konci spoření méně, než vložila. Prostě nechtějí, zcela logicky, utrpět ztrátu. Jak jsme ale ukázali na našem příkladu, ztrátě se nevyhneme tím, že investujeme do fondů, které mají nízký výnos. Ztrátě se vyhneme tím, že investujeme do kvalitních fondů, které mají i při nepříznivém ekonomickém vývoji kladný výnos, a to co možná nejvyšší. A tím si zajistíme i vysoký výnos při obvyklém ekonomickém vývoji.

Zjistili jsme, že v prostředí podílových fondů při dlouhodobém spoření hesla, která ospravedlňují válku s rizikem a zabraňují spořit do kvalitních fondů, neplatí. Kvalitních fondů, které mají vysoký výnos a velmi nízké riziko ztráty, je přitom celá řada. A jsou přístupné každému, kdo spořit chce, protože je nabízejí všechny významné investiční společnosti. Jsou proto k dispozici i pro spoření na důchod, které se díky tomu bude moci stát nedílnou a velmi silnou součástí našeho důchodového systému.

O tom, že jsem si nevybral úmyslně příklad tak, aby mi to, jak se říká, vyšlo, ale že jde o obecný jev, který má své logické zdůvodnění, podrobně píšu na webu srovnejinvestice.cz nebo si o tom můžete přečíst zde, zdezde.

Anketa

Kolik vám dlouhodobě vynáší spoření?
Nespořím a spořit nechci.
9,1 %
Chtěl(a) bych spořit, ale bojím se.
1,3 %
Spoření mi dlouhodobě vynáší do 1% ročně.
46,2 %
Spoření mi dlouhodobě vynáší do 3% ročně.
7,6 %
Spoření mi dlouhodobě vynáší do 5% ročně.
5,9 %
Spoření mi dlouhodobě vynáší do 10% ročně.
4,7 %
Spoření mi dlouhodobě vynáší víc než 10% ročně.
2,6 %
Chtěl(a) bych spořit, ale nerozumím tomu.
1,8 %
Chtěl(a) bych spořit, ale nemám z čeho.
20,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3361 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz