Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kdy přestanou penzijní společnosti fňukat, schovávat se za důchodce a začnou něco dělat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: iStock

Důchodci jako zbraň proto vládě?

Není snad den, aby nevyšel článek, ve kterém penzijní společnosti vyčítají vládě, že odebráním státního příspěvku k penzijnímu spoření přijdou statisíce důchodců o část, nebo všechny úspory. Jde o sprostou manipulaci k zastření vlastní neschopnosti.

Článek

Například v tomto článku si šéf Asociace penzijních společností Aleš Poklop stěžuje, že pokud dojde ke zrušení státní podpory pro osoby pobírající starobní důchod, pak pro ně přestane být penzijní spoření zajímavé a budou mít tendenci ho zrušit. To by ale pro čtvrt miliónu z nich mohlo znamenat, že přijdou o část úspor, pro 80 tisíc dokonce o všechny.

V dalším článku si dokonce pan Poklop dovoluje obviňovat vládu z toho, že tímto opatřením důchodce poškozuje, že kvůli tomu nebudou moci systém opustit, aniž by o část nebo celé úspory přišli, že je tím uzamkne v nevýhodné pozici a že si zákonodárci pohrávají s důvěrou lidí.

Ano, pokud zrušíte smlouvu penzijního spoření dříve než po pěti letech, pak musíte vrátit všechny státní příspěvky a dodanit příspěvky zaměstnavatele. A když to uděláte dříve než po dvou letech, pak nemusíte dostat nic. Tak jsou podmínky nastaveny, aby penzijko sloužilo k dlouhodobému spoření na důchod, tedy desítky let, nikoliv jako prasátko, které můžete kdykoliv rozbít a vyplenit.

V čem je tedy problém? Proč by neměli důchodci splnit podmínku dvou, nebo pěti let trvání smlouvy? Problém je v tom, že díky naprosto katastrofálním výsledkům penzijního spoření velká část z těch, kteří měli při dosažení věku 60 let možnost smlouvy bez sankcí ukončit a všechny úspory jednorázově vybrat, je při odchodu do důchodu ukončili. To se penzijním společnostem nelíbí, protože tím skokově přicházejí o obživou. Ale jsou chytré a mají nápady, tak začali důchodcům doporučovat, aby si obratem založili nové smlouvy s vysvětlením, že je to skvělé spoření s vysokým výnosem zajištěným státním příspěvkem. A důchodci to tak mohou dělat opakovaně každých 5 let.

Pro lepší představu, pokud by penzijní společnost byla schopna zajistit výnos kolem 1 % ročně, aby si vydělala na svůj poplatek 1 % ročně, pak by při vkladech 300 Kč měsíčně měl důchodce po 5 letech a celkových vkladech 18.000 Kč na účtě částku 23.400 Kč. Vydělal by tedy krásných 5.400 Kč, což převedeno na výnos znamená 10 % ročně! Ale bohužel těch 5.400 Kč není výnos zajištěný prací penzijní společnosti, za kterou je placena, jsou to právě jen ty státní příspěvky.

No a teď to zděšení: Státu došla trpělivost a nechce, zcela logicky, být dál jen dojnou krávou. Ze skvělého produktu s vysokým výnosem je tak rázem spořící propadák. A pan Poklop má naprostou pravdu, penzijko se tak pro důchodce stane nezajímavým a budou ho chtít rušit.

Tak si to shrňme: Penzijní společnosti svojí nekvalitní prací nutí občany, aby při odchodu do důchodu penzijko jednorázově vybrali. Pak jím poradí, aby si sjednali nové smlouvy, na kterých jim vysoký výnos zajistí státní příspěvek. No a teď láteří, že vláda zrušením státního příspěvku důchodce ožebračí.

Ne, vláda důchodce neožebračuje, vláda se chová velmi rozumně a odpovědně. Pokud by penzijní spoření vykazovalo vyšší výnosy, obvyklé v zahraničí, důchodci by neměli důvod penzijko jednorázově vybírat, naopak by měli důvod čerpat z něho dlouhodobou rentu na přilepšení k nízkému státnímu důchodu.

Důchodce tedy ožebračují neschopné penzijní společnosti, když nejsou desítky let schopny zajistit občanům kvalitní výnosy z důchodového spoření ve 3. pilíři. A co hůř, mají tím zásadní podíl na tom, že jsou současní důchodci v drtivé většině odkázáni pouze na nízký státní důchod z 1. průběžného pilíře.

A když to domyslíme do důsledků, mohou penzijní společnosti i za to, že současná vláda musí provést nepopulární úpravy důchodového systému. Kdyby penzijko vydělávalo, lidé by v něm déle a více spořili a současná vláda by tato nepopulární opatření nemusela dělat, protože by zákonitý úbytek peněz v 1. pilíři bohatě nahradily úspory z pilíře 3.

Podrobnosti k důchodovému systému se silným 3. pilířem najdete zde.

O tom, že všechny penzijní společnosti lákají klienty pouze na státní příspěvek a příspěvek zaměstnavatele, se může každý přesvědčit na jejich webových stránkách. Zoufalství některých penzijních společnosti došlo dokonce tak daleko, že své potenciální klienty uplácejí 1.000 Kč za sjednání smlouvy. Že by se lidem vyplatilo penzijní spoření díky vysokému zhodnocení, o tom na jejich webech nenajdete ani slovo.

O tom, že jsou výsledky penzijního spoření naprosto katastrofální, si můžete přečíst například zde. A o tom, jak dobře se penzijní společnosti mají, se dozvíte zde.

Použité podklady

- Autor návrhu: matematický model důchodového systému

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz